U Evropskoj uniji su u decembru 2022. godine proizvođačke cene hrane i pića, zbog poskupljenja energenata, transporta, ambalaže, radne snage i brojnih drugih elemenata, porasle za 20,1% u odnosu na isti mesec 2021, ali su potrošačke cene na nivou cele Unije porasle nešto manje, 18,2%.

Pozivajući se na podatke Evropske asocijacije prehrambene industrije i statističke agencije EU Eurostata, zagrebački Jutarnji list piše da su brojne članice EU uspele da održe nivo potrošačkih cena ispod nivoa porasta proizvođačkih cena, ali da to nije slučaj sa pojedinim članicama, među kojima je i Hrvatska.

"Iako su cene hrane i pića na policama trgovina u decembru 2022. godine u odnosu na decembar 2021. u Hrvatskoj porasle 19,7%, podaci Evropske asocijacije prehrambene industrije i Eurostata pokazuju da za to nije bilo razloga jer su proizvođačke cene rasle 16,4%, što bi značilo da su za oko 20% poskupljenja 'odgovorni' trgovci", piše dnevnik.

Kada je reč o nesrazmeri između rasta proizvođačkih i maloprodajnih cena najgora je, kako se navodi, Mađarska, u kojoj su troškovi porasli 45,6% a cene u prodavnicama u proseku 49,6%. U Mađarskoj je sa 25% zvanično zabeležena i najviša inflacija u EU.

Sa druge strane, u Belgiji su proizvođačke cene porasle 25,6% a potrošačke 15,7%. Francuska je uprkos porastu troškova proizvođača od 19,7%, uspela da obuzda rast potrošačkih cena na 13,1%.

U Nemačkoj je rast jedne i druge stavke približno isti, oko 20%, a u Italiji su proizvođačke cene od decembra 2021. do decembra 2022, porasle 16,7%, a cene u trgovinama 13.3%.     

Hrvatska, piše Jutarnji list, nije izuzetak, ali je peta najgora u EU po rastu potrošačkih cena većem od proizvođačkih. Isti trend je u Austriji, Bugarskoj, Grčkoj, Irskoj i Litvaniji, a najgora situacija je u Mađarskoj,

Zvanična prosečna inflacija na nivou EU iznosila je 10,4% i 15 država članica uspelo je da se zadrži na toj ili ispod te stope inflacije, dok je Hrvatska u društvu 11 država s iznadprosečnom inflacijom, piše dnevnik.

Podaci Evropske asocijacije polazuju da su u decembru 2022. proizvođačke cene čvrstih goriva u EU porasle 8% u odnosu na godinu ranije, dok su cene goriva pale za pet posto.

Pale su i cene naknada za kontejnerski prevoz, i to 75%, i cene u vazdušnom saobraćaju 40%, ali su u dvocifrenim procentualnim iznosima  porasle cene papira, plastične ambalaže, veštačkog đubriva i stočne hrane.

Gledajući pojedine namirnice u EU - najviše je na godišnjem nivou poskupila svinjetina, i to 55,5%, sledi šećer sa 49,9%, sir sa više od 40%, i živinsko meso čija je cena od decembra do decedmbra porasla za četvrtinu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay