Posle dve decenije istaživanja u kojem je učestvovalo hiljade žena predstavljeni su prvi rezultati studije o faktorima koji mogu da utiču na smanjenje rizika od razvoja demencije.

Sedam zdravih navika – biti aktivan, bolje se hraniti, održavati zdravu težinu, ne pušiti, održavati normalan krvni pritisak, kontrolisati holesterol i imati nizak nivo šećera u krvi u srednjim godinama – mogu smanjiti šanse za razvoj stanja kao što je Alchajmerova bolest kasnije u životu.

Preliminarni rezultati istraživanja tokom kojeg je 20 godina praćeno hiljade žena u SAD, predstavljeni su na godišnjem sastanku Američke akademije za neurologiju u Bostonu.

"Dobre vesti su da izbor zdravog načina života u srednjim godinama može smanjiti rizik od demencije kasnije u životu", izjavila je Pamela Rist, epidemiolog u bostonskoj bolnici i članica Američke akademije za neurologiju.

Rist je istakla da, pošto je poznato da demencija može početi decenijama pre nego što se postavi dijagnoza, važno je saznati kako navike u srednjim godinama utiču na kasniji razvoj bolesti.

Demencija je jedna od najvećih zdravstvenih pretnji u svetu. Procenjuje se da će se broj ljudi sa demencijom gotovo utrostručiti do 2050, na 153 miliona. Stručnjaci upozoravaju da to predstavlja sve veću pretnju budućim sistemima zdravstvene i socijalne zaštite u svakoj zajednici, zemlji i kontinentu.

Slične nalaze su prošlog meseca objavili kineski istražvači, koji su istakli da zdrave životne navike, kao što su dobra ishrana, redovno vežbanje, igranje karata i druženje najmanje dva puta sedmično, mogu pomoći u usporavanju gubitka pamćenja i smanjenju rizika od demencije.

U američkoj studiji učestvovalo je 13.720 žena prosečne starosti 54 godine na početku istraživanja. Demencija je posle 20 godina dijagnostikovana kod 1.771 žene, odnosno 13% žena koje su praćene.

Za svaki od sedam zdravstvenih faktora davano je nula bodova za slabo ili srednje zdravlje, a jedan bod za idealno zdravlje, što znači da je maksimalan mogući broj bodova sedam. Prosečan skor je bio 4,3 na početku studije, a deceniju kasnije 4,2.

Nakon prilagođavanja faktorima kao što su starost i obrazovanje, istraživači su otkrili da sa svakim povećanjem ukupnog skora za jedan poen rizik od demencije opada za 6%.

"Ljude može osnažiti ako znaju da preduzimanjem koraka, kao što je vežbanje pola sata dnevno ili kontrolisanje krvnog pritiska, mogu smanjiti rizik od demencije", rekla je Rist.

Američki istraživači su naveli da njihova studija ima ograničenja, uključujući to da nisu mogli da procene kako na primer prestanak pušenja utiče na rizik od pojave demencije kasnije u životu.

Suzan Mičel iz britanskog dobrotvornog centra za istraživanje Alchajemrove bolesti izjavila je da su pored aktivnosti, zdrave ishrane i dobrog krvnog pritiska, za smanjenje rizika od razvoja demencije važni dobar san, "vežbanje" mozga i održavanje veza sa ljudima.

Izvor: The Guardian

Foto: Pixabay.com