Turska opozicija je okončala višemesečne nesuglasice i imenovala vođu najveće opozicione stranke Kemala Kiličdaroglua za zajedničkog kandidata koji će u maju izaći na izborni megdan predsedniku države Redžepu Tajipu Erdoganu.

Šestočlana opoziciona alijansa zvana Sto za šestoro izabrala je lidera prosekularne umereno leve stranke Republikanska narodna partija (CHP), pošto je stranka Iji (Dobra stranka), druga najvažnija članica koalicije, pristala na kompromisno rešenje.

Predsednički i opšti izbori u Turskoj, koji su zakazani za 14. maj, mogu biti odlučujući za ovu zemlju - ili će je gurnuti na demokratskiji kurs ili će Erdoganova sve autoritarnija vladavina ući u treću deceniju.

"Naš najveći cilj je da povedemo Tursku ka prosperitetnijim, mirnijim i radnosnijim danima", rekao je Kiličdaroglu pred hiljadama pristalicama nakon izbora za predsedničkog kandidata. "Turskom ćemo vladati uz konsultacije i kompromis. Zajedno ćemo uspostaviti vladavinu morala i pravde", rekao je 74-godišnji Kiličdaroglu, koga nazivaju i "Turskim Gandijem".

Kiličdaroglu je bio na čelu Institucije za socijalno osiguranje, a 2002. je izabran za poslanika. Postao je poznat kada je otkrio navodnu korupciju u koju su bili umešani članovi Erdoganove partije.

Opoziciona alijansa je obećala da će obnoviti parlamentarnu demokratiju u Turskoj i ukinuti predsednički sistem koji je Erdogan uveo 2018. i time uspostavio "vladavinu jednog čoveka".

Najavila je i da će raditi na smanjivanju inflacije i da će nastaviti put ka članstvu u EU.

Takođe će, ako pobede, ukinuti ovlašćenja predsedniku da izdaje dekrete, ograničiti mu mandat na sedam godina i dati mu više ceremonijalnu ulogu.

Stranka Iji je prošle sedmice izašla iz Stola za šestoro, nakon što se usprotivila tome da Kiličdaroglu bude zajednički kandidat opozicione alijanse.

Liderka stranke Iji Meral Aksener bila je za to da zajednički kandidat opozicije bude ili gradonačelnik Ankare Mansur Javas ili gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, budući da obojica, prema istaživanjima javnog mnjenja, imaju više šanse u duelu sa Erdoganom nego njihov partijski kolega Kiličdaroglu.

Kompromisno rešenje nađeno je u tome da obojica budu nominovani kao potpredsednici, pa se Iji vratila se u opozicioni savez.

Lideri ostalih pet partija će takođe biti potpredsednici, saopštila je opoziciona alijansa.

U alijansi su i Partija demokratije i progresa Alija Babakana, koji je bio ministar spoljnih poslova, ekonomije i vicepremijer u Erdoganovoj vladi, kao i Stranka za budućnost Ahmeta Davutoglua, bivšeg premijera i predsednika Stranke pravde i razvoja koju sada predvodi Erdogan.

Druga po veličini opoziciona partija, prokurdska Narodna demokratska partija nije deo koalicije.

CHP je najstarija politička partija u Turskoj koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk, prvi predsednik i osnivač moderne Turske Republike.

Predstojeći izbori su najteže iskušenje za Erdogana, koji se suočava sa ekonomskim mukama i žestokim kritikama na račun neprikladnog odgovora vlasti na posledice katastrofalnih zemljotresa koji su 6. februara usmrtili 45.000 ljudi na jugoistoku zemlje i sravnili sa zemljom brojna naseljena mesta.

Prva istraživanja javnog mnjenja posle zemljotresa pokazuju da je Erdogan uspeo da uglavnom zadrži podršku. Međutim pojava ujedinjene opozicije, uprkos nesuglasicama i odlaganju izbora zajedničkog kandidata, mogla bi da predstavlja veći izazov za Erdogana, ocenjuju analitičari.

Mnogi se, ipak, pitaju da li će Kiličdaroglu moći da porazi Erdogana, lidera sa najdužim stažom u zemlji koji je tokom dve decenije odneo više od 10 izbornih pobeda.

Tesna izborna trka bi mogla da odredi, ne samo ko će i kako voditi Tursku, nego i kakvu bi ulogu Ankara mogla da ima u rešavanju sukoba u Ukrajini.

Izvor: Beta, AP, Rojters

Foto: Beta/AP