Ministarka unutrašnjih poslova Moldavije Ana Revenko izjavila je 10. marta u Briselu da je ta zemlja "jedina na putu nameri Rusije da razbije evropsku stabilnost". Evropska komesarka Ilva Johanson je istakla važnost Moldavije za očuvanje bezbednosti Evrope.

Situacija u Moldaviji je "izuzetno nestabilna", rekla je Revenko, u vreme pojačanog straha da Rusija podstiče na rušenje proevropske vlade Moldavije.

"Vidimo kako Moskva, interesne grupe i odbegli oligarsi udružuju sve svoje napore i resurse da povećaju destabilizaciju u Moldaviji i promene demokratski kurs u Kišinjevu", rekla je Revenko na zajedničkoj konferenciji za novinare za evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson.

Upitana da li bi Moldavija mogla da postane sledeća Ukrajina, Revenko je rekla da su "demokratija i mir u Evropi" naredne mete Rusije i pozvala EU da nastavi da podržava tu bivšu svojetsku republiku.

"Moldavija je jedina na putu namere Rusije da razbije (evropsku) stabilnost. Možemo da je sačuvamo i zaštitimo jedino ako smo ujedinjeni", rekla je moldavska ministarka.

Moldavija je u junu 2022. zajedno sa Ukrajinom dobila status kandidata za članstvo u EU, ali se od početka rata u Ukrajini suočava sa sve većim pritiskom Moskve.

Predsednica Moldavije Maja Sandu je u februaru izjavila da Kremlj planira državni udar u toj zemlji.

"Plan je uključivao sabotažu i vojno obučene ljude prerušene u civile za izvođenje nasilnih akcija, napade na vladine zgrade i uzimanje talaca", rekla je Sandu.

Njeno saopštenje o ruskoj zaveri usledilo je nekoliko dana pošto je vlada podnela ostavku, posle čega je Sandu za mandatara nove vlade imenovala proevropskog Dorina Rečeana.

Dve nedelje kasnije, moldavska obaveštajna služba je proterala dva strana državljanina, čija zemlja porekla nije otkrivena, zbog učešća u subverzivnim aktivnostima u cilju izazivanja "nasilne promene ustavnog poretka".

Komesarka EU Johanson je rekla da Moldavija ima ključnu ulogu u očuvanju evropske unutrašnje bezbednosti i da predsednik Rusije Vladimir Putin neće stati na invaziji na Ukrajinu.

"Ne smemo biti naivni. Putin bi takođe želeo da uništi, destabilizuje, podeli EU, i Moldaviju", rekla je Johnason na konferenciji.

Zato je, dodala je, važna saradnja u oblasti bezbednosti.

"Nećemo dozvoliti da Putin pobedi", kazala je Johanson.

Izvor: Politico

Foto: EC - Audiovisual Service