Prema novoj politici Evropske komisije, imena zaposlenih na nižim nivoima izbrisana su iz službenog imenika, onlajn baze koja je sadržala imejl adrese i telefonske brojeve zvaničnika od najnižih do najvišeg ranga izvršnog tela EU.

To ih je izgleda učinilo previše lakim plenom za one koji pokušavaju da utiču na politiku EU, pa će od sada u javnom imeniku moći da se nađu samo njihovi nadređeni – šefovi jedinica i oni iznad njih.

Evropska komisija je saopštila da, pored obaveza vezanih za transparentnost i odgovornost, ima dužnost da zaštiti svoje osoblje, posebno one koji rade sa osetljivim dokumentima.

"Kako bi se izbeglo da te kolege budu izložene nepotrebnom pritisku spolja, pristup imenima i kontakt detaljima neupravljačkog osoblja je ograničen", navela je Komisija.

U saopštenju se dodaje da je "izvestan broj kolega" tražio da se ne dele njihovi detalji zbog bezbednosi podataka i da je politika ograničavanja informacija o neupravljačkim funkcijama u skladu sa Parlamentom i Generalnim sekretarijatom Saveta.

Lobisti ovom odlukom nisu zadovoljni.

Ema Braun, potpredsednica Društva profesionalaca za evropske poslove, lobističkog udruženja u Briselu, smatra da će brisanje kontakt informacija službenika Evropske komisije koji rade na predlozima evropskih zakona otežati posao ljudima koji se bave javnim poslovima.

To će, prema njenom mišljenju, smanjiti transparentnost procesa donošenja odluka u EU.

Korupcionaški skandal Katargejt u Evropskom parlamentu i otkriće da je šef odeljenja za transport EK leteo za Katar o trošku vlade te zemlje upalili su novi alarm zbog podložnosti institucija EU spoljnoj manipulaciji.

Evropski parlament uvodi reforme prema kojima će se od poslanika zahtevati da objavljuju sastanke sa interesnim grupama, a Komisija smanjuje odobrenja putovanja koja plaćaju treće strane.

Izvor: Politico.eu

Foto: European Commission