Organizacije civilnog društva iz zemalja širom Evrope, njih 230 , izrazile su bojazni i protivljenje predloženoj direktivi o "stranom mešanju" kojom je predviđeno pravljenje registra organizacija finansiranih iz inostranstva. Civilno društvo se obratilo Evropskoj komisiji tražeći da razmotri neka pitanja pre nego što zvanično predloži direktivu.

Kako navodi organizacija Civilno društvo Evrope, taj zakon mogao bi da ime neželjene posledice - da ometa sposobnost organizacija civilnog društva da ispune svoju ulogu branitelja demokratije u Evropi i šire. Takođe bi ograničio kapacitet EU da podrži ugroženo civilno društvo i branitelje ljudskih prava na globalnom nivou.

U saopštenju na sajtu organizacije ukazuje se na ključnu ulogu civilnog sektora u reagovanju na izazove sa kojima se društvo danas suočava, poput pravedne tranzicije, odbrane vladavine prava i zaštite osnovnih prava. Uprkos toj ulozi civilnog društva, njegova pozicija je ponekad nesigurna, dodaje se.

Civilno društvo ukazuje da predstojeći paket za odbranu demokratije Evropske komisije sadrži neke dobrodošle inicijative za jačanje demokratske participacije i prostora za civilni sektor ali da predložena direktiva o "stranom mešanju" izaziva zabrinutost u civilnom društvu širom Evrope.

Tom direktivom uveli bi se "standardi trasnparentnosti i odgovornosti" za organizacije civilnog društva, što bi značilo zahtev da otkriju finansiranje iz inostranstva i kreiranje registra organizacija koje primaju ta sredstva.

Predlog, kako se ocenjuje, odražava druge predložene "zakone o stranom uticaju" koji mogu da imaju negativne posledice, uključujući sužavanje prostora za funkcionisanje civilnog sektora i utišavanje kritičkih glasova.

Pored toga, direktiva je slična direktivama kojima se EU ranije protivila.

Organizacije civilnog društva pozvale su Evropsku komisiju da razmotri tri faktora pre svakog predloženog zakona: zahtev za procenu uticaja na osnovna prava, jasnoću i svrhu takve direktive i obaveze EU u oblasti osnovnih prava.

Među 230 potpisnica su i dve organizacije iz Srbije - Građanske inicijative i Inicijativa za razvoj i saradnju.

Članice Civilnog društva Evrope su 22 evropske mreže organizacija civilnog društva.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: civilsocietyeurope.eu