Savet EU i članice dogovorili su se 22. maja o novom Civilnom CSDP ugovoru, što je ključni rezultat Strateškog kompasa za bezbednost i odbranu EU dogovorenog pre godinu dana.

Cilj ugovora (Compact) je jačanje civilne strane Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike (CSDP), kao i unapređenje efikasnosti misija, njihovog uticaja, fleksibilnosti i robusnosti.

EU trenutno ima 13 civilnih misija sa ukupno 2.200 ljudi na tri kontinenta, uključujući Euleks (EULEX) na Kosovu.

Kako je saopštio Savet, ugovor će omogućiti civilnim misijama EU da bolje odgovore na krize, kao i da se cela EU efikasnije suoči sa trenutnim geopolitičkim okruženjem, odnosno povratkom rata u Evropu nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel rekao je da civilne misije EU reaguju na različite situacije, od praćenja kriza i jačanja kapaciteta partnerskih zemalja, do podrške radu policije ili pravosuđa.

"Sa novim Ugovorom učinićemo naše misije efikasnijim tako što ćemo delovati brže, štititi se od novonastalih pretnji, ulagati u bolje civilne sposobnosti i više sarađivati sa partnerima", rekao je Borel.

U saopštenje Saveta navodi se da je EU odlučna da poveća vidljivost civilnih CSDP misija, uključujući preko godišnjih sastanaka na ministarskom nivou, kao i razumevanje njihovog doprinosa bezbednosti evropskih građana, lokalnih zajednica i partnera EU.

EU takođe planira da bude spremna da rasporedi 200 civilnih eksperata u roku od mesec dana, kada bude potrebno, uključujući u složenim okruženjima.

Novi Civilni CSDP ugovor izgrađen je na prvom Kompaktu usvojenom krajem 2018.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta