EU želi da ove godine potpiše ugovore za 12 aviona za gašenje šumskih požara, prvih koji bi bili potpuno u njenom vlasništvu, kako bi se bolje borila sa požarima izazvanim klimatskim promenama, rekao je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

U protekloj godini EU je udvostručila flotu aviona za gašenje požara nakon što su razorni šumski požari prošlog leta na jugu Evrope iscrpreli njenu raniju flotu od 13 letelica.

Sada flota broji 28 letelica za koje EU plaća da ih iznajmi od članica EU ili na tržištu a kako bi se formirala odbrana za čitav blok tokom sezone šumskih požara.

Evropska komisija očekuje da udvostručenje flote košta 23 miliona evra.

Lenarčič je za Rojters rekao da Brisel, s obzirom da klimatske promene uvećavaju opasnost od velikih požara, želi da ove godine potpiše ugovore za kupovinu 12 aviona za gašenje požara u svom vlasništvu plus za još 12 za nacionalne flote članica.

"Prve avione bi imali za dve godine a celu flotu do kraja decenije", rekao je evropski komesar za agenciju Rojters.

Lenarčič je rekao i da je kompanija De Havilend Kanada (De Havilland Canada) pristala da ponovo pokrene proizvodnju aviona "kanader" ako ih EU poruči.

Ugovore je potpisalo šest članica - Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija, Portugal i Španija. EU će finansirati kupovinu svojih 12 aviona a članice će platiti svoje.

De Havilend je u saopštenju naveo da je završio reviziju dizajna aviona za gašenje požara DHC-515 i da predviđa "završavanje ugovora sa kupcima narednih meseci a prve isporuke pre sezone požara 2027".

Evropa se suočava sa još jednim letom katastrofalno ekstremnih vremenskih prilika. U šumskim požarima u Grčkoj stradalo je troje a hiljade ljudi su evakuisane dok se u Italiji vatrogasci bore sa gotovo 1.400 požara.

"Situacija na jugu Evrope pokazuje da smo u klimatskoj krizi. Već je tu", rekao je evropski komesar.

Članice EU odgovorne su za borbu protiv šumskih požara i traže pomoć Unije samo kada im treba podrška. EU može da ponudi hitnu pomoć i zemljama koje nisu članice bloka.

U 2022. EU je dobila 11 zahteva za pomoć a ove godine četiri, do sada, uključujući Grčke i Tunisa.

Lenarčič je rekao da uticaj klimatskih promena košta Evropu najmanje desetine milijardi evra godišnje dodajući da će ti troškovi porasti ako zemlje odmah ne smanje upotrebu fosilnog goriva i emisiju CO2 koja greje planetu.

"Zelena tranzicija neće biti jevtina. Ali ono što treba da objasnimo našim građanima, biračima, izbornom telu,  jeste da ako se to ne uradi, posledice će biti mnogo skuplje", rekao je evropski komesar.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP