Odlazeći holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hukstra predložen je za komesara EU umesto Fransa Timermansa, koji je podneo ostavku jer će se kandidovati za premijera na predstojećim parlamentarnim izborima u Holandiji.

"Konsultovao sam se sa svim frakcijama u vladi i sa predsednicom Evropske komisije. Zaključio sam da ću nominovati Vopkea Hukstru za kandidata za komesara Evropske komisije", saopštio je odlazeći premijer Mark Rute.

Njegovu kandidaturu mora da potvrdi Evropski parlament, iako će njegov mandat trajati samo do juna sledeće godine, kada će biti održani evropski izbori i posle toga formirana nova Evropska komisija.

Hukstra, koji je od 2017. do 2022. bio ministar finansija, zalagao se za fiskalnu disciplinu u budžetu EU, što je izazivalo nezadovoljstvo južnih članica poput Italije i Grčke, prenosi Fajnenšel tajms. On se takođe borio protiv zajedničkog zaduživanja u cilju suočavanja s pandemijskom krizom.

Kada je tražio istragu španskih finansija posle njenog zahteva za pomoć da se izbori sa posledicama pandemije 2020, portugalski premijer Antonio Kosta je rekao da je takav potez "pretnja budućnosti EU", a španska evroposlanica i liderka Saveza socijalista i demokrata u EP Irace Garsija Peres je ocenila da je njegov stav "uvredljiv, neznalački i arogantan".

Tokom saslušanja u Evropskom parlamentu Hukstra bi mogao da se suoči i s pitanjima o njegovoj karijeri u naftnoj kompaniji Šel, gde je radio od 2002. do 2004, pre nego što je prešao u konkultatnsku kompaniju Mekinsi.

Hukstra (47), dosadašnji lider demohrišćanske partije koja je deo Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu, verovatno će preuzeti sektor za klimu, koji je vodio Timermans.

Holandska evroposlanica iz liberalne političke grupe Obnovimo Evropu Sofi in ‘t Veld napisala je na platfomri Iks da bi parlament mogao da ne potvrdi njegovu kandidaturu, ili da glasa protiv toga da dobije klimatski sektor, navodeći da "nije baš klimatski šampion".

Ideja da Hukstra, koji nije baš poznat po svojoj klimatskoj diplomatiji, bude zadužen za bilo kakve klimatske politike, izazvala je zabrinutost da bi EPP mogao dodatno da razvodni Zelenu agendu EU, prenosi Politiko.

Ako bi Hukstra bio izabran za komesara, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je takođe iz EPP, mogla bi da odluči da klimatski resor dodeli drugom komesaru.

Hukstra bi, ako dobije posao u Evropskoj komisiji, predstavljao EU na klimatskoj konferenciji UN COP 28 koja počinje u novembru u Dubaiju.

Rute je želeo da što pre predloži kandidata koji će zameniti Timermansa kako bi Holandija zadržala snažan glas u Briselu.

Timermans, potpredsednik EK zadužen za Zeleni dogovor, podneo je ostavku ove sedmice pošto je imenovan kao nosilac liste saveza levice na vanrednim parlamentarnim izborima u Holandiji.

On se nada da će na čelu vlade naslediti Rutea, koji je posle 13 godina na vlasti najavio da napušta politiku posle izbora. Njegovo mesto je privremeno povereno drugom potpredsedniku EK, Slovaku Marošu Šefčoviču.

Hukstra je u julu najavio da neće predvoditi demohriščane na parlamentarnim izborma u novembru, koji se održavaju posle pada koalicione vlade zbog neslaganja četiri partije oko imigracione politike.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: government.nl/Martijn Beekman