Među članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u kojima engleski nije zvanični jezik, njegovo znanje najčešće se kao uslov za posao postavlja u Luksemburgu i Portugalu.

Znanje engelskog je jedan od najčešćih zahteva u oglasima za posao u Evropi, pri čemu u nekim članicama OECD ima posebno veliki značaj.

"Ranije studije pokazale su da je znanje engleskog šesta najčešće tražena veština u oglasima za posao u evropskim zemljama", rečeno je nedavno na predstavljajnju izveštaja OECD o perspektivama veština za 2023.

Među slobodnim radnim mestima oglašenim onlajn u 2022, engleski je bio jedan od uslova za posao u najmanje 33% konkursa u Austriji, Mađarskoj, Belgiji, Danskoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji, Luksemburgu i Portugalu, prema OECD.

U Portugalu je za 54% slobodnih poslova tražen engleski, direktno ili indirektno, što je daleko iznad proseka za zemlje OECD od 31%, preneo je theportugalnews.com.

Taj procenat je veći samo u Luksemburgu - 59%, dok se npr. u Španiji u samo tri od deset oglasa za posao pominje znanje engleskog kao uslov za zapošljavanje.

S druge strane, u Finskoj se engleski pojavljue u samo 13% oglasa za posao a u Hrvatskoj i Letoniji u 15%.

U nedavnom intervjuu za portugalski ekonomski portal ECO stručnjakinja za migracije iz Brazila u Portugal Patricija Lemos rekla je da je znanje engleskog jedna od prepreka za ulazak Brazilaca na portugalsko i evropsko tržište rada, s obzirom da tamo ta veštima nije tako raširena ni tražena.

Međutim, imigracija je jedno od rešenja za manjak radne snage koji pogađa portugalske kompanije.

I kada je reč o drugim jezicima koje je analizirao OECD (francuskom, nemačkom i španskom), Portugal je iznad proseka. Tako se u 19% slobodnih radnih mesta oglašenih onlajn u 2022. u 19% zahtevalo znanje španskog, prenosi theportugalnews.com.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com