Holandija će nakon izbora 22. novembra dobiti novog premijera posle 13 godina, a u neizvesnoj trci tri najveće partije jedan od kandidata je Dilan Ješilgoz, koja bi mogla da postane prva žena na čelu holandske vlade.

Mark Rute, premijer Holandije s najdužim stažom, podneo je ostavku svog četvrtog kabineta i najavio odlazak iz holandske politike, a njega je na čelu Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD) zamenila Ješilgoz, ministarka pravde u Ruteovoj vladi.

Ješilgoz, iako je i sama bila izbeglica, obećala je da će pojačati kontrolu imigracija ako bude izabrana za premijerku.

Ona je kao dete izbegla iz Turske u Holandiju, a u intervjuu za briselski portal Politiko rekla je da je upravo status izbeglice uticao na njene stavove o migracijama,

"Postoji priliv previše ljudi, ne samo tražilaca azila, nego i radnika migranata i međunarodnih studenata, što znači da nećemo imati kapaciteta da pomognemo pravim izbeglicama", rekla je Ješilgoz, ukazujući na probleme u sistemu kao što su loši prihvatni centri za azilante i nedovoljni smeštajni kapaciteti.

Kada je u pitanju odnos prema EU, Ješilgoz je rekla da će on biti strog i pravedan, a da to uključuje "nepetljanje s kriterijumima" za prijem novih članica, piše briselski portal.

U tesnoj izbornoj trci VVD je, prema anketi Politika, skoro izjednačena sa partijom Novi društveni ugovor, a odmah iza njih je zeleno-levi savez pod vođstvom Fransa Timermansa.

Piter Omciht je stekao veliku popularnost od kada je pre tri meseca osnovao Novi društveni ugovor, ali je još nejasno da li bi se lično kandidovao za premijera.

Omciht je poznat po svojoj ključnoj ulozi u obaranju vlade Marka Rutea 2021. zbog skandala u kojem je 20.000 porodica pogrešno optuženo za prevare s dečijim dodatkom, prenosi Gardijan.

Timermans je ovog leta napustio mesto potpredsednika Evropske komisije, gde je bio zadužen za Evropski zeleni dogovor i klimatsku akciju, da bi predvodio savez Laburističke partije i Zelene levice.

Na četvrtom mestu u anketama je Slobodarska partija Gerta Vildersa, koji zbog svojih antiislamskih i antievropskih stavova nikada nije bio u vladi iako je poslanik sa najdužim stažom, od 1998. godine.

Vilders je nagovestio da je spreman da ublaži antiislamsku retoriku da bi bio deo buduće koalicione vlade, a Jesilgoš, za razliku od njenog prethodnika, nije isključila saradnju s njegovom antimigantskom partijom.

Na ovogodišnjim izborima 150 poslanika učestvuje 26 partija, ali se očekuje da samo 17 uđe u parlament.

Nijedna od većih partija verovatno neće osvojiti više od 20 odsto glasova, pa se očekuje da novu vladu formira najmanje tri, a možda i više partija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP