Oko 86 miliona falsifikovanih proizvoda zapljeno je u 2022. u EU, na spoljnim granicama i unutrašnjem tržištu, pokazao je novi izveštaj Evropske komisije i Službe za zaštitu intelektualne svojine EU (EUIPO) objavljen 28. novembra.

Procenjena vrednost zaplenjenih lažnih proizvoda premašuje dve milijarde evra, što je za 3% više nego 2021.

Izveštaj je pokazao da 72% zaplenjenih falsifikovanih proizvoda čine igrice, materijal za pakovanje, igračke, cigarete i snimljeni CD/DVD.

Dalje se navodi da je broj zaplenjenih proizvoda na granicama EU smanjen za 43% u odnosu na 2021. ali je njihova vrednost porasla za 11% jer je zadržano više artikala veće domaće maloprodajne vrednosti.

Kada je reč o zaplenama na unutrašnjem tržištu, policija i nadležni za nadzor tržišta zaustavili su za gotovo 26% više falsifikovanih proizvoda. Njihova vrednost bila je međutim manja jer veliki procenat zaplenjenih artikala spada u kategoriju jeftinijih, saopštila je Evropska komisija.

Više od 96% falsifikovanih proizvoda zaplenjeno je u deset članica - Italiji, Francuskoj, Holandiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Litvaniji, Španiji, Mađarskoj, Grčkoj, Portugalu.

Italija ima udeo veći od polovine u ukupno zaplenjenim falsifikovanim artiklima i više od trećine u njihovoj procenjenoj vrednosti.

Kao i prethodnih godina, Kina je zemlja porekla većine lažnih proizvoda koji su ušli u EU u 2022. a slede Turska i Hongkong.

Izveštaj je zasnovan na podacima policije, carine i agencija za nadzor tržišta članica EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com