Evropska komisija želi punu liberalizaciju trgovine sa Ukrajinom još najmanje godinu dana ali jedan njen član, poljski evrokomesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski, ruši koncepciju zbog zabrinutosti oko uvoza poljoprivrednih proizvoda iz te ratom razorene zemlje u Poljsku.

Očekuje se da Komisija već ove nedelje preporuči da EU zadrži privremene mere kojim se suspenduju sve uvozne dažbine na ukrajinske proizvode do juna 2025.

Šefica EK Ursula fon der Lajen i evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis su za punu liberalizaciju, rekla su za Politiko dva upućena izvora.

Vojćehovski, koji je ranije zagovarao ograničavanje ukrajinskog uvoza u EU, upozorio je da produžavanje liberalizacije može da dovede do ponavljanja situacije iz 2022, kada su se članice sa istoka EU, uključujući Poljsku, suočile sa nekontrolisanim prilivom žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

U pismu u koje je Politiko imao uvid, poljski evrokomesar tvrdi da bi trgovinska liberalizacija koristila Rusiji jer bi pomogla Moskvi da usmeri izvoz Kijeva prema EU a podalje od regiona poput Afrike i Azije, što bi potencijalno imalo destabilišuće efekte.

Vojćehovski je rekao da prioritet treba da bude da se ukrajinski izvoz preusmeri dalje od članica EU.

Cilj mera liberalizacije trgovine, uvedenih zbog ruske agresije, bio je da se pomogne Kijevu koji u velikoj meri zavisi od izvoza robe poput žita i čelika.

Mere produžene 2023, koje ističu u junu, uvedene su na smanjenje carina već predviđeno Sporazumom o pridruživanju EU i Ukrajine iz 2014. i kulminirale su ukidanjem preostalih carina na industrijske proizvode, voće, povrće i različite poljoprivredne proizvode.

Uoči odluke Komisije, poljski evrokomesar je suočen sa lobiranjem agrobiznisa i poljoprivrednih udruženja u svojoj zemlji. Oni tvrde da bescarinski uvoz, koji obuhvata žito, piletinu i šećer, potkopava domaću industriju.  

Vojćehovski je ostao izolovan u Komisiji u podršci unilateralnoj odluci Poljske iz 2023. da zadrži embargo na ukrajinski uvoz, što je potez kojim se krši pravo EU.

Dombrovskis je u decembru upozorio Varšavu da ukine embargo ili će se suočiti sa zakonskim postupkom.

Portparol Komisije nije želeo da komentariše za briselski portal tekuća unutrašnja razmatranja.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com