Dok jemenski pobunjenici Huti nastavljaju da napadaju trgovačke i vojne brodove u Crvenom moru, EU sprema vojnu misiju radi zaštite slobode plovidbe duž ključne rute koja vodi do Sueckog kanala kao veze Evrope i Azije.

Španija, koja se protivila prethodnim briselskim planovima, neće blokirati misiju, čime je otvoren put za operaciju, rekli su za Politiko uključeni u razgovore.

Diplomate kažu da Španija neće blokirati misiju ali ni učestvovati u njoj.

U decembru je španski premijer Pedro Sančes blokirao plan EU da pošalje ratne brodove u Crveno more kroz širenje misije Atalanta, čija je Španija članica.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni upozorio je ranije ove nedelje da bi posledice nestabilnosti u regionu "mogle da se materijalizuju narednih nedelja" i da cene energije i inflacija u EU još nisu pogođeni.

Predstavnici 27 članica razmatrali su 16. januara planove za odbranu prometnog plovnog puta od napada Huta razaračima sa protivvazdušnom odbranom.

Misija EU bila bi izgrađena na postojećoj operaciji AGENOR koju predvodi Francuska, predložilo je Spoljnopolitička služba EU (EEAS).

Politiko piše da je zatražen savet Vojnog komiteta EU, vrhovnog vojnog tela u okviru Saveta EU.  

U dokumentu EEAS u koji je imao uvid Politiko, ukazuje se da su za operaciju potrebna najmanje tri razarača sa opremom za
protivvazdušnu odbranu ili fregate a diplomate kažu da još nije jasno ko će ih tačno obezbediti. Kako se dodaje, biće potrebno neko vreme dok sve ne bude jasno jer će neke vlade morati da uključe parlamente u proces.

Diplomate su rekle da članice EU žele da sprovedu planove u delo što pre, najkasnije do sastanka ministara spoljnih poslova 19. februara.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP