Poslanici Evropskog parlamenta izrazili su u rezoluciji usvojenoj 18. januara ozbiljnu zabrinutost oko dalje erozije demokratije, vladavine prava i osnovnih prava u Mađarskoj postavljajući istovremeno pitanje da li će ta zemlja biti u stanju da ispuni dužnosti predsedavanja EU.

Mađarska treba 1. jula da preuzme šestomesečno predsedavanje Savetu EU od Belgije.

Evroposlanici su upozorili da će dužnosti predsednika Evropskog saveta, ako to mesto bude upražnjeno, pasti na premijera Mađarske tokom rotirajućeg predsedavanja EU te zemlje.

Naime, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nedavno je najavio da će biti kandidat za izbore za Evropski parlament početkom juna i da će napustiti sadašnju funkciju u julu, pre isteka mandata.

U svetlu toga, evroposlanici traže od Saveta da nađe rešenje kako bi suzbio rizike i zalažu se za reformu procesa odlučivanja u Savetu da bi se okončali zloupotreba prava na veto i ucene, saopštio je Evropski parlament.

U rezoluciji Parlament osuđuje smišljene, stalne i sistematske napore mađarske vlade da potkopa osnivačke vrednosti EU.

Posebne bojazni evroposlanici su u rezoluciji izrazili oko nedavno usvojenog paketa "za zaštitu nacionalnog suvereniteta" Mađarske, koji porede sa ruskim zakonom o stranim agentima.

Parlament je takođe izrazio žaljenje zbog odluke Evropske komisije da oslobodi Budimpešti do 10,2 milijarde evra prethodno zamrznutih sredstava, iako Mađarska nije realizovala tražene reforme.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC