Savet Evropske unije je danas, povodom dve godine od početka invazije Rusije na Ukrajinu, usvojio 13. paket restriktivnih mera protiv Rusije, a na listi sankcionisanih subjekata je i jedno preduzeće iz Srbije zbog zaobilaženja trgovinskih ograničenja.

Nove sankcije "protiv režima Vladimira Putina i odgovornih za nastavak njegovog nezakonitog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji ga podržavaju" uvedene su za 106 pojedinaca i 88 subjekata odgovornih za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteteta i nezavisnosti Ukrajine.

Zbog povezanosti s ruskim vojno-industrijskim kompleksom, sankcije su uvedene i jednoj kompaniji iz Srbije jer "trguje elektronskim komponentama, uključujući onim poreklom iz EU", sapoštila je Evropska komisija.

U pitanju je komanija Koneks (Conex Doo Beograd) iz Beograda, navodi se u Uredbi Saveta EU.

Iz istog razloga sankcije su uvedene i za četiri preduzeća iz Kine i po jedno iz Kazahstana, Indije, Tajlanda, Šri Lanke i Turske. Takođe je sankcionisano i 17 ruskih kompanija koje učestvuju u razvoju, proizvodnji i snabdevanju elektronskim komponentama ruskog vojno-industrijskog kompleksa, posebno onih povezanih sa proizvodnjom dronova.

Za ta preduzeća biće primenjivana stroža ograničenja izvoza robe i tehnologije s dvojnom namenom i robe i tehnologije koje bi mogle doprineti tehnološkom jačanju ruskog obrambenog i bezbednosnog sektora.

Ovim paketom sankcija uvedene su i nove zabrane izvoza komponenata za razvoj i proizvodnju dronova.

"Novi paket je potvrda odlučnosti EU da spreči rusku nabavku osetljive zapadne tehnologije za svoju vojsku. Bespilotne letelice, odnosno dronovi imaju važnu ulogu u ratu u Ukrajini. Na listu su stavljena preduzeća koja za Rusiju nabavljaju ključne komponente dronova, a uvedene su i neke sektorske sankcije kako bi se uklonili nedostaci i otežalo ratovanje dronovima", saopštila je Evropska komisija.

U saopštenju se dodaje da su mere protiv tih entiteta povezanih s ruskim vojno-industrijskim kompleksom uvedene na temelju čvrstih dokaza iz raznih izvora, kao i trgovinskih i carinskih podataka.

Trinaesti paket sankcija obuhvatio je prvenstveno vojni i odbrambeni sektor, uključujući preduzeća i pojedince koji su umešani u isporuku naoružanja Severne Koreje Rusiji, među kojima je i ministar odbrane Severne Koreje, kao i nekoliko beloruskih preduzeća i pojedinaca koji pomažu ruskim oružanim snagama.

Na listi su se našli i članovi pravosuđa, lokalni političari i ljudi odgovorni za ilegalnu deportaciju i vojnu indoktrinaciju ukrajinske dece, saoštio je Savet EU.

Restriktivne mere EU u vezi sa ruskom agresijom protiv Ukrajine sada se primenjuju protiv više od 2.000 pojedinaca i subjekata.

Današnjom odlukom je takođe Velika Britanija dodata na listu partnerskih zemalja koje primenjuju restriktivne mere na uvoz gvožđa i čelika iz Rusije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel izjavio je da EU nastavlja da vrši pritisak na Rusiju dodatnim pooštravanjem restriktivnih mera protiv ruskog vojnog i odbrambenog sektora.

"Ostajemo ujedinjeni u našoj odlučnosti da razbijemo rusku ratnu mašinu i pomognemo Ukrajini da dobije legitimnu borbu za samoodbranu i obnovi svoju nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet", rekao je Borel.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Commission