Ustavni sud Slovačke suspendovao je nedavne izmene zakona kojima se smanjuju kazne za korupciju i skraćuje rok zastarelosti za ozbiljna krivična dela poput silovanja. Međutim, taj sud nije blokirao ukidanje specijalnog tužilaštva za "osetljive" slučajeve u vezi sa korupcijom.

Izmene zakona bile su deo revizije slovačkog krivičnog zakona koju je nedavno odobrila vlada premijera Roberta Fica.

Opozicija tvrdi da je vlada odlagala objavljivanje zakona kako bi sudu uskratila vreme potrebno da ispita da li su amandmani u skladu sa ustavom. Naime, sud to može legalno da uradi samo posle objavljivanja zakona.

"Dobili smo bitku ali ne i rat", rekao je za briselski Politiko bivši premijer Ludovit Odor koji je kandidat opzicione Napredne Slovačke na evropskim izborima.

"Sud je pokazao da nikome neće dozvoliti da opstrukcijom preuzme njegov mandat, što je snažan signal", istakao je Odor.

Potpredsednik Evropskog parlamenta Martin Hojsik (Napredna Slovačka) takođe je optužio Ficovu vladu za opstrukciju. Hojsik je naveo da predsednik slovačkog parlamenta Peter Pelegrini "ne potpisuje (zakon) da bi sprečio objavljivanje u službenom listu".

Hojsik je za Politiko rekao da vlada nastoji da poveća pritisak na sud i da radi sve što može da spreči da ustavni sud donese odluku.

Portparolka Pelegrinijeve partije Patricija Macikova odbacila je te optužbe. Ona je u odgovoru za Politiko rekla da je zahtev poslat ministarstvu pravde "u roku".

Ustavni sud istovremeno nije blokirao ukidanje specijalnog tužilaštva, koje se bavi osetljivim slučajevima u vezi sa korupcijom, uključujući one koji se odnose na funkcionere vladajuće partije Smer. Ta institucija prestaće da postoji 20. marta.

Evropska komisija u decembru je u pismu slovačkom ministru pravde upozorila vladu da ne ukida specijalno tužilaštvo.

Zabrinutost zbog te odluke Ficove vlade izrazilo je i Evropsko javno tužilaštvo (EPPO).

Fico je nedavno na konferenciji za štampu rekao da je ukidanje specijalnog tužilaštva bilo "glavni politički cilj".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP