Uprkos velikim govorima i desetinama političkih dokumenata u kojima se ističu prednosti zajedničkih nabavki, članice EU propustile su priliku da zajedno kupuju municiju za Ukrajinu.

Vlade EU kupile su preko Evropske agencije za odbranu (EDA) municiju vrednu "smešnih" 350 miliona evra od potencijalnih 1,5 milijardi koje nudi odbramebena industrija, rekao je za briselski Politiko jedan visoki zvaničnik EU.

Taj podatak pokazuje da, iako proizvodni kapaciteti za granate postoje, nedostaju porudžbine od strane vlada i mnoge članice oklevaju da koriste zajedničke programe EU.

EDA je bila uključena u zajedničku nabavku municije od 155 mm za Ukrajinu u okviru (neuspelog) plana Saveta da se do marta obezbedi milion granata, podseća Politiko.

Prema diplomatama, plan je imao za cilj i da se proceni kakvu bi ulogu Agencija mogla da ima u ambicijama EU da unapredi svoj odbrambeni sektor.

"EDA ili uspeva da ima snažnu ulogu u zajedničkim nabavkama ili joj preti opasnost da postane tink tenk", rekao je za Politiko drugi zvaničnik EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP