U Hrvatskoj se 18. aprila očekuje početak pregovora o formiranju vladajuće većine, jer nijedna stranka na parlamentarnim izborima dan ranije nije osvojila dovoljno mandata da samostalno formira vladu.

Najviše glasova osvojila je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), što toj stranci daje najviše šanse da formira novu većinu, ali rezultati izbora sugerišu da će se voditi teški pregovori o tome.

"Vrlo skoro ćete saznati s kim ćemo formirati većinu u Saboru. S nekim kolegama smo se čuli već u samoj izbornoj noći, razgovore nastavljamo danas", objavio je na Fejsbuku premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković.

Prema poslednjim podacima Državne izborne komisije s gotovo svih obrađernih biračkih mesta, HDZ osvaja 61 mandat, odnosno 58 mandata u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj i tri u posebnoj 11. izbornoj jedinici za dijasporu.

To je ukupno pet mandata manje nego na prošlim parlamentarnim izborima kada je Plenković brzo došao do većine od 76 glasova u Saboru uz podršku osam poslanika nacionalnih manjina, među kojima su i tri iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ), i dva poslanika malih liberalnih stranaka.

Koalicija levog centra koju vodi opoziciona Socijademokratska partija (SDP) osvaja 42 mandata, mandat više nego na izborima 2020. Ta stranka nije imala listu u 11. izbornoj jedinici.

Na trećem mestu je desničarski Domovinski pokret s 14 mandata, desni Most osvaja 11, a zeleno-leva stranka Možemo deset mandata.

U Sabor će još ući nekoliko manjih stranaka levog centra, regionalni Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sever imaju po dva mandata, a jedan koalicija Fokus-Republika.

Što se tiče izbora u posebnoj 12. Izbornoj jedinici, u kojima se bira osam poslanika nacionalnih manjina, predstavici SDŠ i ove godine ponovo su osvojii sva tri poslanička mesta rezervisana za srpsku manjinu. Uz predsednika te sranke Milorada Pupovca, u Sabor će ponovo ući Dragana Jeckov, a mesto je obezbedila i dosadašnja potpredsednica vlade Anja Šimpraga.

Iako se nalaze na drugom mestu, početak pregovora o formiranju vlade sinoć je najavio i predsednk SDP Peđa Grbin. Njihov premijerski kandidat, aktuelni predsednik države Zoran Milanović dosad se nije oglašavao o izbornim rezultatima, ali je pre izbora najavljivao da će formirati vladu nacionalnog spasa ostavljajući tako mogućnost za široku koaliciju stranaka levice i desnice koje se protive HDZ.

Analitičari smatraju da će buduća vlada najviše zavisiti od Domovinskog pokreta, a ne isključuje se mogućnost da se ta stranka podeli na pitanju postizborne koalicije.

Predsednik DP Ivan Penava sinoć je ponovio da ostaju pri stavu da nikako neće u koaliciju sa SDŠ i strankom Možemo.

S druge strane, premijerska kandidatkinja stranke Možemo Sandra Benčić izjavila je da je cilj te stranke rušenje s vlasti HDZ i ocenila da je i dalje moguć dogovor opozicije o vladi bez HDZ, na način da u vladu ne uđe desnica.

Ona je pozvala sve stranke, od levice do desnice, koje su se, kako je rekla, zaklinjale da im je glavni cilj da unište HDZ koruptivnu hobotnicu, da kažu "'Ne' HDZ" i da u parlamentu podrže manjinsku vladu SDP.

Izvor: Mirjana Vujović Đurak, dopisnica agencije Beta

Foto: Beta/Hina/Damir SENCAR