Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da je presuda Evropskog suda pravde kojom je Mađarska novčano kažnjena zbog nepoštovanja zajedničke politike azila Evropske unije i presude ECJ "sramna i neprihvatljiva" i optužio Brisel za "finansijsku ucenu".

"Odluka ECJ da kazni Mađarsku sa 200 miliona evra i po miliona evra dnevno zato što je branila granice EU je sramna i neprihvatljiva. Izgleda da su ilegalni migranti briselskim birokratama važniji od evropskih građana", napisao je Orban na mreži Iks, bivšem Tviteru.

Evropski sud pravde je 13. juna kaznio Mađarsku sa 200 miliona evra i dodatnih miliona evra za svaki dan zakašnjenja jer nije izvršila presudu suda.

Orban je na Fejsbuku napisao da Mađarska neće "dozvoliti da je finansijski ucenjuju briselske birokrate". "Zaštitićemo svoje granice i zaštitićemo mađarski narod", napisao je Orban.

ECJ je u decembru 2020. presudio da Mađarska ne poštuje evropsku politiku koja se odnosi na pravo priznavanja međunarodne zaštite i na procedure za vraćanje ilegalnih migranata.

Sud je tada ocenio da je za migrante koji su u Mađarsku ulazili iz Srbije, zbog propisa Budimpešte bilo nemoguće da podnesu zahtev za međunarodnu zaštitu, da je njihovo zadržavanje u tranzitnim zonama bilo nezakonito i da nisu poštovane evropske procedure za vraćanje odbijenih tražilaca azila.

Sud EU je u novoj presudi ocenio da Mađarska nije preduzela potrebne mere za izvršenje presude iz 2020. godine, i da je to uradila namerno, čime je povredila načelo saradnje, ozbiljno potkopala načelo solidarnosti i pravednu podelu obaveza između članica EU.

ECJ je visinu kazne obrazložio ocenom da "to propuštanje da ispuni svoje obaveze, predstavlja nezabeleženo i posebno teško kršenje zakona Unije".

Mađarska je zbog svoje politike prema azilantima u nekoliko navrata bila predmet kritike Evropske komisije, a veliki delovi mađarskog sistema azila su pred ECJ proglašeni nezakonitim.  

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta