Nemačka političarka desnog centra Ursula fon der Lajen, nakon što su joj lideri EU potvrdili novi petogodišnji mandat na čelu Evropske komisije, sada će se suočiti sa glasanjem u Evropskom parlamentu i to će, priznaju čak i njeni partijski saveznici, biti veći izazov.

Kada se 720 poslanika novog Parlamenta okupi sredinom jula, Fon der Lajen treda da ubedi najmanje 361 da glasaju za nju. Koalicija socijalista, liberala i njene grupe desnog centra ima malo manje od 400 mesta ali neki analitičari predviđaju da oko 10% neće glasati za Fon der Lajen. To znači da će glasanje, najranije 18. jula, biti tesno, piše briselski Politiko.

Na glasanju 2019, za prvi mandat, Fon der Lajen je dobila samo devet glasova više od potrebnog. Sada je međutim neće podržati mnoge stranke koje su je tada podržale, poput poljske Pravo i pravda.

Ovaj put će Ursula fon der Lajen, piše Politiko, morati da pravi gotovo nemoguće političke kalkulacije - da li da ostane na podršci tri grupe centra, ili da se okrene levo Zelenima ili da raširi opseg i obuhvati i partije tvrde desnice koje uključuju Đorđu Meloni a koja je sinoć (27. juna) bila uzdržana na glasanju za nemačku političarku.

Svaka od te tri strategije nosi rizike. Kod prve je to tesna većina, posebno s obzirom na činjenicu da su francuski Republikanci i irska stranka Fijana Fajl već objavili da će glasati protiv Fon der Lajen.

Rizik sa Zelenima je što bi se to dopalo socijalistima i delovima grupe Obnovimo ali ne i delovima desnog centra Ursule fon der Lajen, posebno moćnim nemačkim demohrišćanima.

Kao najrizičnija se ocenjuje strategija "udvaranja" Đorđi Meloni i verovatno drugim delovima Evropskih konzervativaca i reformista koji su pretekli Obnovimo i sada su treća snaga u EP.

Nemački kancelar Olaf Šolc namerno je izbegao da uključi Meloni u pregovore šest vodećih političkih pregovarača, istakli su zvaničnici EU, prenosi Politiko.

Inače, socijalisti i Obnovimo su za crvenu linju postavili dogovor sa Meloni - ako "makar i namirišu" nešto tako, povući će se.

Fon der Lajen će 2. jula ići u Parlament na sastanke iza zatvorenih vrata sa liderima političkih grupa.

U međuvremenu će narednih sedmica šefica EK pregovarati sa uticajnim evroposlanicima o tzv. političkim smernicama koje će biti osnova njene političke agende.

U slučaju da Fon der Lajen ne prođe na glasanju u Parlamentu, Evropski savet ima mesec dana da izađe sa novim kandidatom, što bi bio razvoj situacije bez presedana i mogao bi da raspiri političku krizu.

Ako pak dobije drugi mandat, Fon der Lajen može da počne razgovore sa nacionalnim vladama o njihovim kandidatima za komesare. Članice su inače već počele da izlaze sa imenima i portfeljima koje žele.

Očekuje se da Fon der Lajen ponovo traži od vlada po dva kandidata - muškarca i ženu, a kako će podeliti portfelje je njena odluka.

Postavlja se i pitanje da li će i dalje biti izvršnih potpredsednika Komisije.

Svaki kandidat za evrokomesara moraće u Parlament da obrazloži svoje ciljeve a zatim je celom kolegijumu komesara, uključujući Kaju Kalas koja je dobila podršku lidera EU da vodi spoljne poslove, potrebna većina na glasanju u EP koje neće biti tajno.

Jedino Antonio Košta, koji će biti predsednik Evropskog saveta najmanje do juna 2027, može da odahne jer mu ne treba podrška Parlamenta.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP