Kineska vlada uvodi nove mere kako bi pojačala kontrolu nad lukrativnim prirodnim resursima koji se koriste za brojne proizvode, od električnih automobila, do vetroturbina.

Na listi koju je objavio Državni savet, Peking je objavio da su retki metali Zemlje vlasništvo države i upozorili da "nijedna organizacija ili osoba ne sme da zadire (u tu oblast) ili uništava te retke resurse", preneo je Politiko.

Od 1. oktobra, kada nova pravila stupaju na snagu, vlada će upravljati bazom podataka o sledljivosti retkih minerala kako bi osigurala kontrolu ekstrakcije, upotrebe i izvoza.

Kina proizvodi oko 60% retkih zemnih metala u svetu i iz te države dolazi oko 90% rafinisanih retkih metala na tržištu.

Peking je već zabranio izvoz tehnologije za preradu retkih minerala i proizvodnju magneta, kao i izvoz galijuma i germanijuma koji su veoma traženi u industriji čipova.

Strahovanja da će Kina pojačati kontrolu izvoza i da bi mogla da poremeti lance snabdevanja kritičnom tehnologijom za automobilsku i industriju obnovljivih izvora, pokrenula su trku za obezbeđivanje isporuka kod alternativnih snabdevača.

SAD i EU ulažu napore da nabave retke minerale kod kuće i u inostranstvu, uključujući u Vijetnamu, Brazilu i Australiji, piše briselski portal Politiko.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prošle godine je najavila izgradnju prve velike rafinerije retkih metala van Azije, u Estoniji. Tada je rekla da će se tako "unaprediti evropska otpornost i obezbediti isporuke".

U jednoj analizi iz 2022. Evropski parlament je upozorio da je preterana zavisnost od snabdevača monopolista vodeći rizik za Evropu.

"EU uvozi 93% magnezijima iz Kine, 98% borata iz Turske a 85% niobija iz Brazila. Rusija proizvodi 40% svetskog paladijuma", navodi se u studiji.

Inače, EU je pokrenula istragu zbog optužbi za nekonkurentnu trgovinu od strane kineskih proizvođača električnih vozila koji imaju koristi od znatnih vladinih subvencija i pristupa ključnim retkim metalima. Dve strane su se nedavno dogovorile da će na konsultacijama pokušati da reše problem.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/MK GRUPA/Jakov Simovic