Direktni gubici Bugarske zbog odloženog punog pristupanja zemlje Šengenu dostižu 845 miliona leva (za lev se dobija 0,51 evro), rekao je ministar ekonomije Petko Nikolov.

Nikolov se pozvao na izveštaj Instituta za eknomska istraživanja Bugarske akademije nauka koji je naručilo njegovo ministarstvo, prenela je agencija BTA.

Bugarska je, kao i Rumunija, ušla u Šengen, ali samo u vazdušnom i pomorskom saobraćaju, 1. aprila 2024. Punom ulasku u Šengen, uključujući kopnene granice, protivile su se neke članice navodeći kao razlog pristizanje velikog broja ilegalnih migranata preko te dve zemlje u EU.

Nikolov je na jednom forumu u Sofiji o prioritetima mađarskog predsedavanja EU rekao da se, pored direktnih finansijskih gubitaka, zbog kopnenih graničnih kontrola gubi oko 550 miliona leva.

Samim tim, direktna i potencijalna korist od ukidanja graničnih kontrola na kopnu dostiže 1,3 milijarde leva godišnje, rekao je bugarski ministar, prenela je BTA.

Kako je dodao, rezultati punog ulaska Bugarske i Rumunije i Šengen nisu jednokratni, već će intenzivirati dublju ekonomsku integraciju evropskih zemalja, što znači da će svako uzastopno odlaganje prouzrokovati još veće gubitke za bugarsku i evropsku ekonomiju.

"Smatramo da je izuzetno pozitivno to što je Mađarska bugarskom pristupanju kopnenim putem dala prioritet. Veoma cenimo podršku Mađarske za brzo i rekao bih spasonosno pristupanje Bugarske i Rumunije Šengenu", istakao je Nikolov dodajući da se nada da će se to desiti do kraja godine.

Prema njegovim rečima, to je važno za sve ekonomije, posebno za bugarsku, a koristi se ogledaju u smanjenju saobraćaja, razvoju logističke infrastrukture, povećanju interesovanja investitora u Bugarskoj i Rumuniji.

Kao pozitivne efekte za EU ministar je nabrojao dalje jačanje spoljnih granica, povećanje trgovine, smanjenje cena za izvoznike, smanjenje vremena putovanja, uštedu na administrativnim kontrolama na granici, skraćenje vremena isporuke, povećanje potencijala za rast pograničnih regiona, kao i zaštitu životne sredine uklanjanjem kolona kamiona na granicama.   

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: DES