Brojni evropski lideri i zvaničnici EU izrazili su 22. jula poštovanje za odluku američkog predsednika Džoa Bajdena da se povuče iz utrke za drugi predsednički mandat i pohvalili njegove državničke odluke i doprinos unapređenju transatlantskih odnosa.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel izjavio je da Amerikanci treba da odluče ko će biti budući stanar Bele kuće.

"Naravno, svestan sam da će biti popriličnih razlika u transatlantskim odnosima u zavisnosti ko se tamo nađe, ali na Amerikancima je da donesu tu odluku", rekao je Borel dolazeći na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

"Nije moja uloga da govorim Amerikancima šta treba da rade, ili da pokazujem afinitet za jednog ili drugog", rekao je Borel.

On je rekao da "želi sve najbolje novom kandidatu američke Demokratske partije, bez obzira ko to bude bio".

Direktniji od njega bio je evropski komesar Paolo Đentiloni, koji je na instagramu zahvalio Bajdenu na službi i prikazao malu figuru bajdenove potpredsednice i verovatne kandidatkinje Demokratske partije za mesto predsednika, Kamale Haris.

Đentiloni je rekao da ta figurica stoji na njegovom stolu u kancelariji u Briselu, preneli su mediji.

Nemački kancelar Olaf Šolc ocenio je da Bajdenova odluka zaslužuje poštovanje. Šolc je na mreži Iks (X) napisao da je “Bajden puno toga napravio za svoju zemlju, za Evropu, za svet”.

“Zahvaljujući njemu, transatlantska saradnja je bliska, NATO snažan, SAD dobar i pouzdan partner za nas. NJegova odluka da se ne kandiduje drugi put, zaslužuje priznanje”, naveo je socijaldemokrata Šolc.

Poljski premijer, liberal Donald Tusk napisao je na mreži Iks da je Bajden "često donosio teške odluke zahvaljujući kojima su Poljska, Amerika i svet, kao i demkratija i sloboda snažniji".

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, izrazio je uverenje da se Bajden time rukovodio u donoseći odluku o napuštanju predsedničke trke i da je to za njega možda bila i najteža u životu.

Tuskov češki kolega, Petr Fijala napisao je da je to "nesumnjivo odluka državnika koji je decenijama služio svojoj zemlji".

"To je odgovoran i privatno svakako ne lak korak, koji utoliko zaslužuje još verće priznanje", ocenio je liberalno-konzervativni političak Fijala, dodajući da drži palčeve da i novembarski izbori SAD donesu dobrog predsednika.

Španski premijer Pedro Sančes je povlačanje Bajdena opisao kao "hrabru i dostojanstvenu" odluku. On je na platformi Iks napisao da su zahvaljujući Bajdenovoj odlučnosti SAD prebrodile ekonomsku krizu posle pandemije korona virusa i teški napad na Kongres i dale primer svojom podrškom Ukrajini protiv ruske agresije.

Zahvalnost za nesalomljivu podršku ukrajinskoj borbi za slobodu" izrazio je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Uvek ćemo biti zahvalni predsedniku Bajdenu na njegovom liderstvu. On je podržao našu zemlju u najdramatičnijim trenucima u istoriji, pomogao nam da spečimo Putina da okupira našu zemlju i nastavio da nas podržava tokom celog rata", napisao je Zelenski.

Politiko prenosi i dva dijametralno suprotna komentara. Lider krajnje desne partije Reform UK Najdžel Faradž napisao je na mreži Iks da je prognozirao da će se to dogoditi, i da će, koga god demokrate izaberu za kandidata, u novembru pobediti Donald Tramp.

Slično je komentarisao i jedan od lidera ekstremno desne nemačke Alternative za Nemačku (AfD), Maksimilijan Krah, koji je zbog neonacistiških izjava napustio vrh stranke i izbačen iz poslaničke grupe u Evropskom parlamentu. "Ni to neće zaustaviji Trampa", napisao je Krah.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP