Dejvid Mekalister, nemački političar iz redova Evropske narodne partije (EPP) ponovo je 23. jula izabran za predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta ( AFET), na konsititutivnoj sednici tog tela EP.

Mekalister je rekao da Evropska unija mora da nastavi da stavlja akcenat na neophodnost evropskog proširenja, saopštio je Evropski parlament.

U kratkoj izjavi po ponovnom preuzimanju dužnosti Mekalister je kazao da u vreme povećanja političkih tenzija u svetu ne mogu imati grejs period i odmah moraju da se bace na posao.

"Moramo da zadržimo snažne transatlantske odnose bez obzira ko bude bio u Beloj kući posle januara, moramo da obuzdamo agresivnu Rusiju povećanjem humanitarne, vojne i ekonomske pomoći Ukrajini na njenom putu ka miru i članstvu u EU i NATO. Istovremeno moramo da nastavimo da stavljamo naglasak na naše neposredno susedstvo i naše partnere na Zapadnom Balkanu", rekao je Mekalister u obraćanju članovima odbora, koji je EP prenosio preko mreže X.

Tokom dana će se preduzeti potrebni koraci za pripremu prvog sastanka odbora u novom sazivu 4. septembra, rekao je Mekalister.

Meklister nije imao kontra kandidata za mesto predsedavajućeg i izabran je aklamacijom.

Poslanici EP su glasali i za četvoro potpredsednika AFET-a. Izabrani su Španjolka Hana Hajoul Muro,  predstavnica grupe Socijalisti i demokrate, Estonac Urmas Paet iz grupe Obnovimo Evropu,  Italijan Alberiko Gambino iz grupe Evropski konzervativci i reformisti u Rumun Joan-Rareš Bogdan iz Evropske narodne partije.

Predsednik i potpredsednici AFET-a biraju se na period od dve i po godine.

Svih 20 odbora EP i četiri pododbora održavaju danas konstitutivne sednice na kojima će izabrati svoje predsednike i potpredsednike, posle evropskih parlamentarnih izbora u junu.

Izvor: Beta, Dnevni evropski servis

Foto: EP