EU je 31. jula isplatila prvu tranšu kratkoročne hitne finansijske podrške od 150 miliona evra Palestinskoj upravi, saopštila je Evropska komisija.

Kako je najavljeno ranije ovog meseca, sredstva EU će pomoći Palestinskoj upravi u rešavanju najhitnijih finansijskih potreba i podržati njenu suštinsku i kredibilnu reformsku agendu.

Isplata stiže nakon potpisivanja Pisma o namerama Komisije i Palestinske uprave kojim je utvrđena strategija za rešavanje kritične budžetske i fiskalne situacije Uprave.

Predsednica Evropske komisije Urusula fon der Lajen rekla je da je snažna i reformisana Palestinska uprava ključna za zajednički cilj, odnosno rešenje sa dve države.

"To je jedini način da se donese održiv mir i Izraelcima, i Palestincima. EU je potpuno posvećena da podrži Palestinsku upravu u ovim teškim vremenima", istakla je Fon der Lajen.

U sklopu kratkoročnog paketa hitne finansijske podrške od 400 miliona evra, danas isplaćena prva tranša uključuje 58 miliona grantova iz mehanizma PEGASE za plate i penzije državnih službenika na Zapadnoj obali i podršku ranjivim porodicama.

U saopštenju Komisije se navodi i da je Evropska investiciona banka obezbedila Palestinskoj monetarnoj vlasti 92 miliona evra kroz kreditnu liniju.

Dalje se navodi da će Komisija početkom septembra predstaviti zakonodavni predlog za Sveobuhvatni program za palestinski oporavak i otpornost koji će biti osmišljen da pomogne Palestinskoj upravi da do 2026. postigne budžetsku ravnotežu i obezbedi dugoročnu finansijsku održivost.

Počev od kraja ove godine krenuće isplate iz te dugoročne inicijative a zavisiće od napretka u sprovođenju reformskih ciljeva.

EU je najveći pružalac strane pomoći Palestincima koja je gotovo 1,2 milijarde evra za period 2021-20124. u okviru Evropske zajedničke strategije, od čega je više od 890 miliona već usvojeno.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP