Predsednik vlade Austrije Karl Nehamer saopštio je 31. jula da će ministar finansija Magnus Bruner biti kandidat za komesara u novom mandatu Evropske komisije. Bruner će se za ekonomski portfelj nadmetati s irskim i holandskim kandidatima.

Bruner je "iskusan vladin političar sa visokim nivoom stručnosti u oblasti finansijske, ekonomske i politike konkurencije na nacionalnom i evropskom nivou", napisao je Nehamer na društvenoj mreži Iks.

S velikim iskustvom u kreiranju ekonomske politike, Bruner se smatra dobrim kandidatom za finansijski portfelj u Evropskoj komisiji.

Bruner je izabran umesto austrijske ministarke za Evropu Karoline Edštadler, za koju se govorilo da ima dobre šanse da bude komesarka za pravosuđe.

Iako je imenovanje ministra finansija snažan signal da Austrija želi odgovornost za ekonomsku ili finansijsku politiku EU, za to će morati da se bori s Irskom i Holandijom, piše briselski portal Politiko.

Kandidati Dablina Majkl Mekgrat i Haga Vopke Hukstra su takođe bivši ministri finansija koji su zainteresovani za isto mesto u EK.

Tri najmoćnije ekonomske pozicije u Komisiji su komesar za ekonomiju, zadužen za primenu ekonomskih pravila, komesar zadužen za finansijske regulative i komesar za budžet i administraciju, koji učestvuje u kreiranju sedmogodišnjeg budžeta EU.

Kandidaturu Brunera moraju formalno da odobre kabinet i glavni odbor donjeg doma parlamenta, ali se smatra da će to biti uglavnom formalanost pošto su se obe vladajuće stranke složile oko toga.

Iako je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tražila od zemalja članica da nominuju po dva kandidata, muškarca i ženu, osim ako ne kandiduju istog komesara za novi mandat, Austrija to nije učinila, kao ni nekoliko drugih zemalja, uključujući Irsku.

Članice moraju da predlože svoje kandidate do kraja avgusta, a intervjue s njima će Fon der Lajen početi sredinom meseca.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Twitter@vonderleyen_epp