Izveštaj Evropske komisije o vladavini prava ne prikazuje stvarno stanje u Grčkoj, ocenilo je 14 organizacija za odbranu ljudskih prava i slobode medija u zajedničkom saopštenju objavljenom 1. avgusta.

Izveštaj EK za 2024. o vladavini prava u zemljama članicama, objavljen prošle sedmice, "obmanjuje čitaoce o stanju vladavine prava u Grčkoj u vreme kada se sloboda medija i građanski prostor suočavaju sa strašnim pretnjama i napadima", smatraju nevladine organizacije, među kojima su Hjuman rajts voč, Transparensi internešenel EU, Komitet za zaštitu novinara, Evropska federacija novinara, Reporteri bez granica i Opservatorija za Balkan i Kavkaz Transevropa.

Prema njihovoj oceni, izveštaj je "preterano pozitivan" i u suprotnosti sa "alarmantnom stvarnošću" na terenu u pogledu iskustava novinara, aktivista i organizacija civilnog društva, kao i sve veće zabrinutosti međunarodne zajednice zbog pogoršanja vladavine prava u toj zemlji.

"Zataškavanjem kritičnih problema u Grčkoj sa kojima se suočavaju mediji i civilno društvo, nalazi Evropske komisije rizikuju da podstaknu represiju grčke vlade nad nezavisnim medijima i civilnim društvom", upozorile su NVO i izrazile zabrinutost u vezi sa spremnošću Komisije da se suoči sa dubinom krize u državi članici EU i podrži vladavinu prava i osnovna prava u Grčkoj.

Mada se izveštaju Komisije priznaje da postoje problemi u vezi sa nezavisnošću i resursima medijskog regulatornog tela, nezavisnošću javnih servisa, pristupom informacijama, pretnjama po bezbednost novinara, strateškim tužbama protiv učešća javnosti (SLAPP) i uznemiravanjem od političara, NVO ističu da izveštaj "ne uspeva da shvati ozbiljnost aktuelne krize".

U saopštenju se navodi da su novinari izloženi zastrašivanju i uznemiravanju, da su pod državnim nadzorom, koje uključuje korišćenje špijunskog softvera, kao i da su meta koordinisanih onlajn klevetničkih kampanja, koje često podstiču ili pojačavaju provladini akteri.

"Ove taktike ne samo da smanjuju sposobnost novinara da rade slobodno, nego i ugrožavaju njihove živote, bezbednost i poverljivost njihovih izvora", istakle su organizacije.

Ukazale su i na odluku Tužilaštva Vrhovnog suda Grčke ove nedelje, kojom su sve državne agencije i zvaničnici oslobođeni odgovornosti za korišćenje nelegalnog špijunskog softvera "Predator" za prisluškivanje desetina istaknutih pojedinaca, uključujući novinare, "uprkos dokumentovanim dokazima o njihovoj umešanosti".

Pored nedostataka medijskog pluralizma, kontrole vlade nad državnim medijima, rasprostranjene cenzure i autocenzure, u saopštenju se ističe i da se organizacije civilnog društva i branioci ljudskih prava, posebno oni koji se bave migracijama, takođe suočavaju sa značajnim preprekama, pa čak i krivičnim prijavama.

NVO su navele da nova Evropska komisija treba da zauzme čvršći stav u pogledu svoje podrške osnovnim pravima i demokratskim vrednostima u državama članicama i da javno osudi pojedinačne slučajeve ograničenja slobode medija, gušenja civilnog društva ili kršenja vladavine prava.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropska komisija