Kipar je dobio zahteve više od deset zemalja da pomogne u hitnoj evakuaciji njihovih građana iz Libana ako sukob na Bliskom istoku eskalira.

Predsednik Kipra Nikos Hristodulidis rekao je u intervjuu za Blumberg televiziju da je ta istočnomediteranska  zemlja i članica EU, koja je na 25 minuta avionom od Libana, spremna da pokrene plan evakuacije.

Hristodulidis je 7. avgsuta rekao za Blumberg da su neke zemlje već premestile diplomatsko osoblje na Kipar. Takođe je podsetio na ranije iskustvo u prihvatanju ljudi koji su 2006. bežali od rata Izraela i Hezbolaha.

"Imamo odlične odnose sa svim zainteresovanima" (u regionu), rekao je Hristodulidis dodajući da je Kipar "pošteni broker".

Englesko izdanje Katemerinija za Kipar (knews.kathimerini.com.cy/en) piše 8. avgusta da je Kipar, zbog svoje strateške lokacije, preduzeo sveobuhvatne mere za reagovanje na moguću krizu.

Kipar se, u skladu sa planovima, sprema za evakuaciju državljana EU i trećih zemalja iz Libana, slično kao nedavno tokom sudanske krize. Takođe se sprema za potencijalni priliv izbeglica iz Libana a vlada je fokusirana na specifične bezbednosne probleme.

Ističe se da se Kipar u saradnji sa EU, vladama saveznicama i misijom UNIFIL u Libanu priprema za moguće višestruke krize i da su na snazi plan Esta, ažuriran posle napada Hamasa od 7. oktobra, i plan Naukratis koji je inicijalno aktiviran 2014.

Cilj tih planova je da se olakša evakucija državljana EU i trećih zemalja iz Libana i upravlja mogućim prilivom većeg broja izbeglica koje stižu morem.

Portal navodi i da se Kipar koordiniše sa Kanadom i Nemačkom, s obzirom na značajan broj državljana tih zemalja u Libanu. Timovi tih zemalja već su stacionirani u Centru za istraživanja i koordinaciju (KSED) u Larnaki i spremni su da pomognu u evakuaciji ako bude potrebno.

Kipar je spreman i da privremeno smesti evakuisane ako se situacija u Libanu pogorša.

Kada je reč o izbeglicama, plan Naukratis sadrži odredbe oko privremenog smeštaja, uključujući civilnu odbranu i potencijalno traženje podrške Fronteksa, Agencije EU za azil i Europola.

Takođe je ministarstvo spoljnih poslova Kipra objavilo ažurirane savete oko putovanja u Liban, Iran i palestinske teritorije unutar Izraela, uključujući područja koja su na meti Hezbolaha, piše portal knews.kathimerini.com.cy/en.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP