Nemački ministar ekonomije i lider Zelenih Robert Habek u intervjuu za Politiko poslao je jasan znak da će biti kandidat svoje stranke za kancelara na saveznim izborima 2025.

"Želeo bih da pruzmem odgovornost", rekao je Habek za Politikov podkast.

Habek se već dugo smatra verovatnim kandidatom Zelenih za kancelara. Njegova kandidatura postala je još verovatnija nakon što je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u jednom intervjuu u julu rekla da nije u trci i da će njena primarna odgovornost ostati diplomatija.

Govoreći za Politiko, Habek je priznao da će povratak Zelenih biti težak posle lošeg rezultata na evropskim izborima u junu i velikog pada popularnosti.

Zelenima poslednjih nedelja ne pomažu ni obnovljeni sukobi unutar nemačke vladajuće koalicije tri partije oko brojnih pitanja, od budžeta, do socijalne pomoći.

"Sasvim je očigledno da koalicija ima veliki problem da nađe zajednički jezik", rekao je Habek u vezi nedavnih sukoba u vladi.

Habek, koji je i zamenik kancelara Olafa Šolca, ipak veruje da će se koalicioni lideri do kraja nedelje dogovoriti o novom nacrtu budžeta.

On je takođe upozorio na opasnost od jačanja populizma u Nemačkoj a pred izbore u tri pokrajine na istoku zemlje u septembru na kojima bi, prema istraživanjima javnog mnjenja, mogla dobro da prođe krajnje desničarska Alternativa za Nemačku.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP