U Nemačkoj je prošle godine u školama opšteg usmerenja bilo 29% učenika migrantskog porekla. Većina od 59% je bez inostranih korena.

Kod preostalih 12% je jedan roditelj emigrirao u Nemačku, saopštio je Savezni zavod za statistiku, a prenosi agencija dpa.

Statistički se računa da neka osoba ima migrantsko poreklo ako je sama došla ili ako su joj oba roditelja došla u Nemačku posle 1950.

Sasvim je drugačije među nastavnicima - samo 11% ih je prošle godine bilo sa migrantskim poreklom. Kod pet odsto je jedan roditelj iz inostranstva, dok 84% nastavnika nema migrantsko poreklo.

Udeo osoba sa migrantskim poreklom porastao je u poslednjih pet godina i među učenicima i među nastavnicima.

Učenika sa migrantskim poreklom je 2018. bilo nešto manje od 26%, a nastavnika oko devet odsto.

Najviše učenika koji imaju inostrane korene je na zapadu Nemačke, u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija. Prošle godine ih je bilo 689.000, više od trećine.

Najmanje ih je u pokrajinama nekadašnje Istočne Nemačke (DDR) - Meklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji, Tiringiji i Saksoniji-Anhalt, 12 odnosno 13 i 15%.

Podaci se odnose na stanovništvo koje živi privatno, dok ljude u kolektivnom smeštaju, izbeglice na primer, statističari nisu računali.

Izvor: Dnevni evropski servis/dpa

Foto: Pixabay