Gotovo dva meseca od parlamentarnih izbora, predsednik Francuske Emanuel Makron imenovao je 5. septembra bivšeg evropskog komesara Mišela Barnijea za premijera, saopštila je Jelisejska palata.

Imenovanje 73-godišnjeg Barnijea, glavnog pregovarača Evropske unije u vreme Bregzita, odnosno izlaska Britanije iz Evropske unije, usledilo je posle višenedeljne potrage Makrona za pogodnim kandidatom, prenela je agencija AP.

Makron i njegovi savetnici tražili su kandidata koji bi u parlamentu mogao da pridobije podršku poslanika iz različitih grupa, kako bi se sprečilo da opozicija brzo obori novu vladu.

U saopštenju iz Jelisejske palate se navodi da je Barnije dobio zadatak "da formira vladu jedinstva koja će služiti zemlji i francuskom narodu".

"Imenovanje je usledilo posle nezapamćenog niza konsultacija tokom kojih je, u skladu sa svojim ustavnim obavezama, predsednik osigurao da premijer i buduća vlada ispunjavaju sve uslove da budu što je moguće stabilniji i dobiju priliku da stvore što šire jedinstvo", navodi se u saopštenju, a prenose agencije.

Barnije je uticajna ličnost u konzervativnoj partiji Republikanci. Za sobom ima političku karijeru dugu decenijama. Bio je ministar ekologije tokom mandata predsednika Fransoa Miterana, ministar spoljnih poslova u vreme Žaka Širaka i ministar poljoprivrede uz predsednika Nikolu Sarkozija.

Uz to, u dva navrata je bio evropski komesar, i to za reginalnu politiku i unutrašnje tržište, a kasnije od 2016. do 2021. glavni pregovarač EU tokom Bregzita.  

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP