Evropski parlament usvojio je 19. septembra rezoluciju u kojoj se Evropska unija poziva da ukine postojeću zabranu Ukrajini da oružjem dobijenim od zapada gađa legitimne vojne ciljeve u Rusiji.

U rezoluciji se navodi Ukrajina mora da bude u potpunosti u stanju da se brani, a da bez ukidanja sadašnjih restrikcija ona nema mogućnost da ostvari pravo na samoodbranu i ostaje izložena napadima na stanovništvo i infrastrukturu.

Za rezoluciju je u u novom sazivu Evropskog parlamenta glasalo 425 poslanika, 131 je bio protiv, a 63 su bila uzdržana, saopštio je Evropski parlament.

Poslanici su ponovili i stav da sve članice EU i saveznici iz NATO treba da se obavežu da će godišnje za vojnu pomoć Ukrajini izdvajati ne manje od 0,25% BDP.

U dokumentu se izražava i žaljenje zbog sve manjih bilateralnih isporuka oružja Ukrajini iz zemalja EU, i pozivaju se članice Unije da ispune obećanje iz marta 2023. da će Ukrajini poslati milion komada artiljerijske municije.

Ocenjuje se i da treba ubrzati isporuku municije, oružja i protivvazdušnih sistema, uključujući i krstareće rakete Taurus.  

Članice EU se u rezoluciji pozivaju da očuvaju i prošire politiku sakcija protiv Rusije, Belorusije i zemalja koje, uprkos zabrani, snabdavaju Rusiju tehnologijama koje mogu biti korišćene u vojne svrhe.

U tu svrhu se u dokumentu zahtevaju i oštrije mere protiv zaobilaženja sankcija, bilo da im je sedište u EU, ili u trećim zemljama.

Zatražili su i oštrije sankcije protiv Irana i Severne Koreje zbog nedavnog izvoza balističkih projektila u Rusiju, kao i da se na spisku sankcionisanih nađe veći broj fizičkih lica iz Kine.

Uz ocenu da je odgovornost Rusije za ratne zločine i razaranje od ključnog značaja i da Moskva mora da plati odštetu, poslanici su u rezoluciji pozvali EU da u okviru takve kompenzacije Ukrajine uspostavi pravno neoboriv režim konfiskacije ruske državne imovine, koja je u ovom trenutku zamrznuta u Evropskoj uniji.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP