Evropska unija obećala je Ukrajini zajam do 35 milijardi evra kako bi joj pomogla da obnovi privredu i energetsku infrastrukturu, saopštila je 20. septembra predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Kijevu.

"Nemilosrdni ruski napadi znače da je Ukrajini potrebna stalna podrška EU. Evropska komisija će obezbediti Ukrajini zajam do 35 milijardi evra kao deo obećanja G7. Ovo je još jedan veliki doprinos EU oporavku Ukrajine", napisala je Fon der Lajen na mreži Iks.

Zajam EU je deo šireg paketa zajma koji je obećala Grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7). Lideri G7 su na samitu u junu postigli dogovor o davanju Ukrajini zajma do 45 milijardi evra koristeći prihode od zamrznute ruske imovine.

"Ova finansijska podrška je ključna za rešavanje hitnih budžetskih potreba Ukrajine, koje su značajno porasle usled intenzivirane i dugotrajne ruske agresije. Preostali iznos zajma će obezbediti drugi partneri G7", saopštila je Evropska komisija.

Ukrajina se suočava sa ogromnim finansijskim poteškoćama posle više od dve godine rata protiv Rusije u kojem je uništena njena energetska infrastruktura.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da će prioriteti biti obnova energetske mreže, izgradnja više skloništa, poboljšanje škola i kupovina više naoružanja, preneo je AP.

G7 je ubrzo posle ruske invazije zamrznula oko 300 milijardi dolara ruske imovine i obavezala se da će ta sredstva koristiti za pomoć Ukrajini.

Evropska komisija je saopštila da je predložila sveobuhvatni paket finansijske pomoći, koji se sastoji od mehanizma koji će pomoći EU i G7 u davanju zajmova Ukrajini do 45 milijardi evra, i zajma za makrofinansijsku pomoć do 35 milijardi evra.

"Ovaj paket koristi profit od zamrznute ruske imovine, šaljući jasan signal da će teret obnove Ukrajine snositi oni koji su odgovorni za njeno uništenje", navodi se u saopštenju.

Predlog Komisije treba da odobri Evropski parlament i kvalifikovana većine država članica u Savetu EU pre nego što stupi na snagu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP