U pokrajini Brandenburg, na istoku Nemačke, 22. septembra se održavaju pokrajinski izbori, a ankete pokazuju da će se u toj pokrajini voditi trka rame uz rame između ekstremno desne Alternative za Nemačku (AfD) i vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD).

Anketa koju je 19. septembra objavila javna televizija ZDF pokazuje da AfD uživa podršku 28% birača, a SPD 27%. Na trećem mestu je sa podrškom od 14% najveća opoziciona partija u nemačkom parlamentu, demohrišćanska CDU.

Na četvrtom mestu je sa 13% populističko-levičarski Savez Sara Vagenkneht (BSW) čiji je osnivač bivša savezna poslanica i funkcioner Levice Sara Vagenkneht.  

Istovremeno, Zeleni, partija Levica i pokret Slobodni birači prema istraživanju javnog mnjenja neće preći izborni prag od pet odsto i neće imati predstavnike u pokrajinskom parlamentu u Potsdamu, nedaleko od Berlina.  

Zeleni su u Nemačkoj na saveznom nivou deo tročlane vladajuće koalicije sa SPD, kancelara Olafa Šolca, i liberalnom FDP čiji rejting u anketi ZDF nije ni prikazan odvojeno, nego pod "ostale" partije koje bi sve zajedno dobile 6% glasova.

Na prošlim izborima u Brandenburgu, 2019. godine, Zeleni su ovojili 10,8%, a Levica 10,7% glasova, a Slobodni birači tačno 5%. Izborni zakon omogućava, međutim, i partijama koje ostanu ispod izbornog praga da uđu u parlament sa poslanikom koji osvoji direktni mandat, a ne preko izborne liste.

Posle prošlih izbora vladajuću koaliciju u Brandenburgu su formirale SPD, CDU i Zeleni, ali ta koalicija prema anketi sada ne bi imala većinu.

AfD je na nedavnim izborima u, takođe istočnim pokrajinama Tiringiji i Saksoniji ostvarila istorijski rezultat. U Tiringiji je iz izbora izašla kao ubedljivo najjača stranka sa 32,8% osvojenih glasova, ispred CDU sa 23,6%.

U Saksoniji je AfD osvojila 30,6%, ali je ipak druga iza CDU, kojoj je poverenje dalo 31,9% birača.

U obe pokrajine je na trećem mestu, sa 15,8% i 11,8% odlično prošao BSW, koji je prvi put izašao na izbore. Prema pisanju nemačkih medija, taj savez koji objedinjuje levičarske ekonomske ideje, protivljenje prijemu migranata i skepticizam prema pomoći Ukrajini, mogao bi i u Brandenburgu da bude jezičak na vagi u formiranju vladajuće koalicije.

Nemačka služba za zaštitu ustavnog poretka je ogranke AfD u Saksoniji, Saksoniji-Anhaltu i Tiringiji, pokrajinama koje su kao i Brandenburg i Meklenburg-Zapadna Pomeranija bile deo nekadašnje Nemačke demokratske Republike (DDR), klasifikovala kao dokazano ekstremističku stranku sa protivustavnim ciljevima. U nekim pokrajinama, uključujući i Brandenburg, a i na saveznom nivou, ona je pod prismotrom kao "sumnjiv slučaj".   

Izbori u Brandenburgu su poslednji ovogodišnji izbori u Nemačkoj, ali se kao i prethodni u Saksoniji i Tiringji smatraju testom javnog mnjenja uoči parlamentarnih izbora u septembru sledeće godine.

Brandenburg ima 2.581.667 stanovnika, a biračko pravo ima 2,11 miliona, od kojih će oko 100.000 prvi put izaći na birališta.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Parlament Brandenburga