Grčki ministri pravde i unutrašnjih poslova predložili su vladi niz zakonskih inicijativa i amandmana kojima bi se zbog zabrinjavajućeg porasta kriminala u zemlji, a posebno među mladima, uvele strože odredbe u Krivični zakonik i Zakon o krivičnom potupku.

Ministri Jorgos Floridis i Mihaelis Hrisohoidis to su učinili nakon što je grčka policija sačinila obimnu studiju trendova u izvršenju krivičnih dela, saopštio je portparol i potpredsednik grčke vlade Pavlos Marinakis.

Među predlozima je obavezno uvođenje pritvora pre suđenja za recidiviste koji su ponovilii određene vrste krivičnih dela. Predloženo je i preciznije definisanje vrste noževa za posebnu namenu, uz ograničenje njihove prodaje, posebno maloletnicima, i posebne odredbe za njihovo držanje.

Inicijativa uključuje, prema rečima Marinakisa, i povećanje minimalne kazne za neovlašteno držanje ili nošenje vatrenog oružja ili municije. Predviđa se i uvođenje posebnih odredbi za ilegalno nošenje oružja, posebno na mestima na kojima se okuplja puno ljudi zbog pretnje koja se na taj način izaziva.

Takođe, ministri traže i zabranu izdavanja dozvole za držanje ili nošenje oružja licima koja su bila pravosnažno osuđena ili čekaju presudu za određena krivična dela.  

Marinakis je rekao da ministri traže strože kazne za roditelje koji zanemaruju roditeljske obaveze ili nadzor svoje maloletne dece.

Studija policije je pokazala da je samo u oblasti Atika, koji uključuje i Atinu, i u gradu Solunu u prvih osam meseci ove godine bilo 9.417 hapšenja zbog krivičnih dela, u odnosu na 2.919 u istom periodu prošle godine.     

Prema najnovijim statističkim podacima, u 7.180 slučajeva maloletničke delinkvencije bilo je umešano 8.978 maloletnika. U 666 takvih dela koja su izvršile mlade osobe bilo je nanošenja telesnih povreda, 168 se odnose na slučajeve pljačke uz pretnju nožem, a 277 na ilegalno držanje ili nošenje oružja.

Samo u Atici zabeleženo je 1.675 slučajeva u kojima su nošeni ili korišćeni noževi, a u slučajevima porodičnog nasilja uz pretnju oružjem zaplenjeno je 865 komada oružja, što je oam puta više nego 2023. godine, rekao je Marinakis.

Marinakis je rekao da rešavanje problema maloletničke delinkvencije nije primarno stvar represije, i da je vlada zato preduzela mere ranog prepoznavanje i prevencije takvih izgreda.

Među tim inicijativama su, prema njegovim rečima, i platforma "Prekinimo zlostavljanje" koju je već kontaktiralo 407 roditelja i učenika, kao i stalna telefonska linija na koju može da se javi svaki očevidac nekog izgreda.

Pozive primaju službenici policijskog odeljenja za maloletnike, i policija u slučaju ozbiljnog izgreda stiže na lice mesta u roku od nekoliko minuta, rekao je Marinakis. Dodao je da će u narednim danima biti pokrenuta i platforma "Bezbedna omladina", koja će biti jedna vrsta "dugmeta za uzbunu" u slučajevima maloletničkog kriminala.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay