Samo tri od 26 budućih evrokomesara neće morati da odgovaraju na pitanja evroposlanika o potencijalnom sukobu interesa.

Poljak Pjotr Serafin, Mađar Oliver Varheji i Holanđanin Vopke Hukstra nisu u sukobu interesa, utvrdio je Odbor Evropskog parlamenta za pravna pitanja (JURI), rekli su za Politiko, uz uslov da ostanu anonimni, evroposlanici upućeni u raspravu iza zatvorenih vrata.

Jedan evroposlanik je rekao da je Hukstra "primer koji treba slediti" kada je reč o otkrivanju informacija.

Međutim, grupa Levica je na konferenciji za štampu posle sastanka JURI rekla da Hukstra treba da otkrije ko su mu bili klijenti dok je radio za konsultantsku kuću Mekkinzi.

Evroposlanici iz JURI obavili su prvu fazu procesa skrininga kandidata za evrokomesare - oni inače mogu da odbace nekog kandidata ako misle da je u sukobu interesa. Sledeća faza biće slušanje i ispitivanje u relevantnim odborima, od 4. do 12. novembra.

Prostom većinom JURI je odlučio da 23 kandidata za komesare treba da odgovore na još neka opšta pitanja, što će im omogućiti da pruže više informacija s obzirom da su, kako je pisao Politiko, mnoga polja za odgovor ostala prazna. Inače, evrokomesari sami biraju na koja pitanja će odgovoriti.

Kandidati bi trebalo da obelodane svu imovinu vredniju od 10.000 evra a evroposlanici su videli da ih je samo nekoliko to i uradilo. Jedan evroposlanik je rekao da će zato dobiti dodatna pitanja.

Šefica Levice Manon Obri ukazala je na nedovoljnu transparentnost i istakla da je njena grupa ljuta što kandidati nisu obelodanili dovoljno informacija.

"To je lažni proces jer nema dovoljno vremena za pravilno ispitivanje. To je lažni proces jer se radi iza zatvornih vrata", istakla je Obri na konferenciji za štampu, preneo je Politiko.

Pored opštih, neki kandidati dobiće i pitanja "spacijalno za njih", uključujući Apostolasa Cicikostasa, Martu Kos, Kostasa Kadisa.

Dubravku Šuicu će npr. pitati o njenim akcijama u Atlantskoj plovidbi i Hrvatskom Telekomu a Kaju Kalas o akcijama njenog muža u preduzeću koje je povezano sa Rusijom.

Evroposlanici će poslati pitanja kandidaima za komesare narednih dana i ponovo će se okupiti sledeće nedelje. JURI ima rok do 18. oktobra da završi skrininge.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service/Dati Bendo