Bugarska će dati 100 miliona evra državnih subvencija poljoprivrednicima koji su zapretili novim protestima zbog uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštila je vlada te zemlje.

Tehnička vlada u Sofiji brzo je pristala na povećanje državnih subvencija za poljoprivrednike kako bi izbegla dalje proteste pred vanredne izbore, piše Euraktiv Bugarska.

Bugari izlaze na birališta 27. oktobra sedmi put za tri i po godine.

"Neizvesnost i manjak poverenja u vlasti vratili bi poljoprivrednike na ulice i narušili konstruktivni dijalog države i industrije", navelo je ranije u saopštenju Nacionalno udruženje proizvođača žita.

Poruka udruženja poljoprivrednika objavljena je na dan kada je počela kampanja za opšte izbore.

Kako navodi euractiv.bg, polovina državnih subvencija ide proizvođaćima žitarica i uljarica. Preostali novac ide stočarima, pčelarima i proizvođačima voća i povrća.

Posle pretnji protestima u februaru, bugarska vlada obećala je više od 160 miliona evra farmerima koji su upozoravali na opasnost od masovnih bankrota zbog uvoza mnogo jevtinijih proizvoda iz Ukrajine.

Bugarski poljoprivrednici najavili su da će protestovati i zbog ekoloških zahteva Brisela iz Zelenog dogovora. Oni kažu da Sofija treba da traži labavljenje pravila Strateškog plana za poljoprivredu i ruralni razvoj na evropskom nivou. Vlada ta pravila nije uspela da sprovede.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com