Belgija je poslednja u nizu zemalja koje se zalažu za povlačenje iz Ugovora o energetskoj povelji (ECT) jer ga smatraju preprekom za evropsku klimatsku politku i energetsku tranziciju.

Ministarka za klimu, životnu sredinu, održivi razvoj i Zeleni dogovor Zakija Katabi ponovila je na sastanku Saveta EU za životnu sredinu da podržava povlačenje Belgije iz Ugovora o energetskoj povelji.

Dok je za prethodni vikend oko 25.000 ljudi u Briselu protestovalo tražeći ambicioznije klimatske mere, Katabi je ponovo pozvala na izlazak iz ECT, prema zvaničnom saopštenju.

Ugovorom iz 1998. koji su potpisale 53 zemlje investitorima u energetskom sektoru data je posebna zaštita. Takođe je  kompanijama omogućeno da tuže državu pred privatnim arbitražnim sudom kako bi osporile odluke koje smatraju štetnim po njihove interese.

Nevladine organizacije i neke članice EU smatraju da energetske kompanije i investitori koriste Ugovor kako bi obeshrabrile zemlje u razvoju u pocesu postepenog izbacivanja fosilnog goriva iz upotrebe.

U Belgiji su zelene partije već pozvale članice EU da se povuku iz Ugovora i to je ponovljeno u saopštenju iz ministarkinog kabineta, gde se navodi i da bi taj potez bio "idealna opcija", prenela je Belga.

Poslednjih godina Ugovor o energetskoj povelji bio je u procesu modernizacije koji je završen letos posle 15 rundi pregovora. Planirano je da izmenjeni tekst bude zvanično usvojen na samitu ECT u Mongoliji 22. novembra.

Prema belgijskoj ministarki, iako u novom tekstu ima nekih unapređenja, ona su "u velikoj meri nedovoljna". Ona je naime uverena da Ugovor nikada neće biti u skladu sa klimatskim ciljevima EU i naziva ga "Trojanskim konjem" klimatske politike EU.

Katabi zato želi da Belgija sledi Poljsku, Španiju, Holandiju i Francusku i povuče se iz Ugovora.

Evropska komisija je na sastanku 24. oktobra branila reformu Ugovora.

Komisija veruje da "rezultat procesa modernizacije poštuje energetsku tranziciju i klimatske ciljeve, kao i moderna pravila zaštite ulaganja, što je posebno značajno u tekućem kontekstu gde se očekuje talas investicija u zelenu energiju", rekla je za RTBF portparolka EK.

Dodala je da bi povlačanje iz Ugovora značilo "nastavak primene stare verzije ECT na postojeće investicije... tokom dve decenije", što je jedan od razloga zbog koga je izabrana modernizacija. Druge opcije, prema njenim rečima, bile su "gore".

Međutim, u septembru je nevladina organizacija CNCD-11.11.11. pozvala na drugo rešenje - koordinisano povlačenje velike grupe država iz Ugovora kao "najbolju opciju" jer bi zemlje tada mogle da onemoguće dvadesetogodišnju klauzulu između sebe.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Logo ECT