Evropski lideri hvale se da su smanjili zavisnost od ruskog gasa od kako je Rusija napala Ukrajinu. To je međutim samo delom tačno jer je, dok su isporuke kroz gasovode znatno opale, uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) ove godine porastao za 46%.

Upozorava se da zemljama EU preti opasnost da se zbog veće upotrebe ruskog LNG koji stiže morem ponovo nađu "na milost i nemilost" ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovim ucenama gasom u 2023.

Zvaničnici EU ponosno ističu da su članice smanjile kupovine ruskog fosilnog goriva od početka godine jer se nastojalo da se "udari" na finansije Kremlja. "Moramo da smanjimo ruske prihode koje Putin koristi da finansira svirepi rat u Ukrajini", rekla je šefica EK Urusla fon der Lajen u septembru.

I dok su isporuke gasa cevovodima drastično smanjenje, kao posledica kombinacije ruskih restrikcija i diverzifikacije uvoza članica EU, evropska trgovina LNG, koja ima manji udeo u ukupnoj, pokazuje nešto drugo.

Naime, statistike koje je POLITICO dobio od Evropske komisije pokazuju da su zemlje EU od januara do septembra uvezle 16,5 milijardi kubnih metara ruskog LNG u poređenju sa 11,3 milijarde u istom periodu 2021.

Rast uvoza LNG je mali u odnosu na veliki pad uvoza iz Rusije kroz gasovode, koji je u istih devet meseci prepolovljen sa 105,7 milijardi kubnih metara na 54,2 milijarde, prema podacima Komisije. Međutim, rast uvoza LNG je u suprotnosti sa retorikom EU i nije bez rizika, kažu analitičari tržišta energetike.

Francuska, Holandija, Španija i Belgija bile su vodeći uvoznici ruskog LNG u 2022, pokazuje analiza grupe Montel koja prati tržište energije. Pri tome je trećina ruskih isporuka LNG u Evropu završila u Francuskoj a gotovo četvrtina u Španiji.

Najveći deo ruskog LNG u Evropu je stigao od energetske firme Novatek koja upravlja Jamalovim LNG terminalom na severozapadu Sibira i čiji je manjinski akcionar francuski energetski džin TotalEnerdžiz.

Navodi se i da neke evropske zemlje imaju dugoročne ugovore o uvozu LNG koji ističu tek za nekoliko godina.

Za razliku od Gasproma koji je u većinskom vlasništvu ruske države i koji ima monopol na izvoz gasovodima, Novatek je nezavisna kompanija ali ima "akcionare bliske Kremlju koji snažno utiču na poslovanje", pokazala je analiza Centra za globalnu energetsku politiku Univerziteta Kolumbija.

Samo su dve zemlje u Evropi, Velika Britanija i Litvanija, potpuno zaustavile uvoz ruskog LNG.

Istraživačica sa Kolumbije Ana-Sofi Korbo (Anne-Sophie Corbeau) kaže da je "veoma zgodno da svi zažmure na ruski LNG" koji stiže u Evropu.

Ekonomski gledano, kaže Korbo, "ima smisla" da Evropa za sada nastavi da uvozi LNG iz Rusije. Zaustavljanje isporuka ruskog LNG na evropsko tržište značilo bi da evropske zemlje više kupuju širom sveta, što bi podiglo cene i nepovoljno delovalo na siromašnije zemlje u Aziji.

"Cene bi skočile astronomski i to bi bilo jako loše ne samo za Evropu, nego i za brojne zemlje koje ne bi mogle da priušte (LNG)", rekla je Korbo.

Kako je dodala, povećani uvoz ruskog LNG uvećava mogućnost da "Rusija koristi LNG kao geopolitičko oružje", kao što je uradila sa gasom koji ide gasovodima. Putin bi mogao da zaustavi izvoz "neprijateljskim" zemljama a da nastavi isporuke siromašnijim zemljama u Aziji koje trpe zbog ozbiljne nestašice energije.

To bi imalo posledice po EU u 2023. Međunarodna agencija za energiju upozorava da bi Evropa mogla da se suoči sa manjkom isporuka od 30 milijardi kubnih metara kada se na leto budu punila skladišta.

Svitlana Romanko, direktorka ukrajinske grupe Mi stojimo zajedno (Razom We Stand) koja se zalaže za potpuni embargo EU na ruska fosilna goriva, kaže da postoji "jasan moralni razlog" da se odustane od uvoza ruskog LNG.

"Dok EU oštro govori o sankcijama i embargu, realnost je da se veoma malo radi na smanjenju uvoza LNG", rekla je Romanko. "Evropa sada treba da deluje i zaustavi to apsurdno i kontraproduktivno finansiranje ruske ratne mašine", istakla je ona.

Izvor: Politico.eu

Foto: Shutterstock.com