Nakon povratka u Srbiju, povratnici se suočavaju sa nizom problema koji otežavaju njihovu reintegraciju, pokazalo je najnovije istraživanje "Društveno-ekonomski položaj i reintegracija povratnika po Sporazumu o readmisiji u Srbiji u 2021."

Više od 70% povratnika se u Srbiji suočilo sa diskriminacijom u javnom prostoru iza koje stoje njima nepoznate osobe, pokazalo je istraživanje.

U istraživanju, objavljenom na Međunarodni dan tolerancije, 16. novembar, ukazano je i da se povratnici "svakodnevno suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije".

Ispitanici u anketi su naveli da su bili diskriminisani u zdravstvenoj ustanovi (58%), Centru za socijalni rad (50%), policiji (26%), u pravosudnim institucijama (11%).

Suočili su se, kako je navedeno, s diskriminacijom  u prodavnici (36%), javnom prevozu (34%), u banci (13%) dok je 19% njih bilo  izloženo diskriminaciji od strane šefova preduzeća.

Vođa Globalnog programa Nemačke razvojne saradnje "Migracije za razvoj“, koji u Srbiji sprovodi GIZ, Marija Bogdanović rekla je da su takva istraživanja od velikog značaja jer, kako je ocenila, bacaju svetlo na ugrožene kategorije društva i otvaraju prostor za poboljšanje njihovog položaja.

"Istraživanje je pokazalo i da je, za razliku od muškaraca koji su diskriminaciju iskusili uglavnom u javnoj sferi, za žene specifično to što diskriminacija ne prestaje ni u porodici”, navela je Bogdanović.

U saopštenju je navedeno da su osim jedne žene, koja je izričito navela da do sada nije imala iskustvo bilo kakve diskriminacije, sve druge davale brojne primere izloženosti diskriminaciji u različitim kontekstima – u institucionalnom okruženju, u zajednici, u porodici.

"Na osnovu izjava ispitanica čini se da se diskriminacija tokom vremena ne smanjuje već povećava i da su nove generacije još izloženije različitim vidovima diskriminacije”, naveo je autor istraživanja Slobodan Cvejić.

Istraživanje je objavio Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije u saradnji sa SeConS, a uz podršku Globalnog programa Migracije za razvoj (PME). Program je deo šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay