U znak priznanja zbog dugoročne posvećenosti i inovativnog pristupa poboljšanju pristupačnosti grada za osobe sa invaliditetom, švedski Šelefteo dobio je nagradu Akses siti avord 2023 (Access City Award), saopštila je Evropska komisija.

Drugu nagradu dobila je španska Kordoba a treću glavni grad Slovenije Ljubljana.

Kako se navodi, Šelefteo (Skellefteå) je nagrađen jer centralni gradski park i obližnja oblast oko reke imaju taktilne staze i mape i lift na otvorenom, usluga SMS za slepe i slabovide pruža informacije o građevinskim radovima i potencijalnim preprekama širom grada a autobusi javnog prevoza su niskopodni sa rampama, video i audio informacijama.

Šelefteo takođe nudi obuke za mlade ljude sa intelektualnim invaliditetom kako bi istražili tehnologije i načine rada sa ciljem da im se pomogne da vode samostalan život odraslih.

Dobitnik nagrade saopšten je na konferenciji u organizaciji Evropske komisije i Evropskog foruma osoba sa invaliditetom.

Ukupno 43 grada su konkurisala za Akses siti avord 2023 a u uži izbor je ušlo šest.

Još tri evropska grada dobila su posebna priznanja za napore da budu pristupačniji osobama sa invaliditetom - nemački Hamburg za izgrađeno okruženje, francuski Grenobl za transportnu mrežu i španska Merida za ICT tehnologije.

U 2022. Akses siti avord, nagradu koja se dodeljuje od 2010, dobio je grad Luksemburg a među ranijim dobitnicima su i Varšava, Lion, Milano, Berlin, Breda.

Dostupnost je preduslov da ljudi sa invaliditetom u punoj meri učestvuju u svim oblastima života na ravnopravnoj osnovi sa ostalima.

Kako je navela EK, u EU živi oko 87 miliona osoba sa invaliditetom.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com