Narodna skupština Belorusije usvojila je izmene zakona o državljanstvu koje će, nakon što predsednik Aleksandar Lukašenko potpiše zakon, otvoriti mogućnost za oduzimanje državljanstva Belorusima koji  žive u inostranstvu.

Taj potez osudila je EU koja je navela i da će nastaviti da podržava slobodnu, nezavisnu i demokratsku Belorusiju.

"EU osuđuje taj zakon koji predstavlja dalji korak u brutalnom progonu svih nezavisnih glasova od strane beloruskog režima", navodi se u saopštenju Spoljnopolitičke službe EU (EEAS).

Dalje se navodi da predstavnici demokratskih snaga, medija i civilnog društva koji su napustili Belorusiju kako bi izbegli progon rizikuju da postanu apatridi.

Ocenjuje se da je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Naime, članom 15 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima štiti se pravo svakoga na državljanstvo i zabranjuje proizvoljno lišavanje državljanstva.

Brisel ocenjuje da je amandman na zakon o državljanstvu samo još jedan primer sve većeg bezakonja u Belorusiji.

Navodi se da je u toj zemlji 1.440 političkih zatvorenika, često  u nehumanim uslovima, suđenja se odvijaju iza zatvorenih vrata a presude izriču u odsustvu.

Ranije ove godine obim upotrebe smrtne kazne je proširen kako bi uključio "pokušaje terorističkih akata". Ta optužnica, navodi EEAS, lako može da se podigne iz političkih razloga i bez transparentnosti ili zakonskog procesa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP