Vlada Španije odobrila je nacrt zakona kojim se uvode kvote za žene u politici, biznisu i profesionalnim udruženjima u cilju većeg prisustva žena u procesima odlučivanja.

Prema nacrtu zakona političke partije moraju da predlože jednak broj ženskih i muških kandidata za izbore na nacionalnom i opštinskom nivou. U vladi će, prema zakonu, morati da bude najmanje 40% oba pola.

Žene trenutno čine 43% donjeg doma španskog parlamenta i 40% gornjeg doma. U sadašnjoj vladi, koju predvode socijalisti, ima 14 ministarki i devet ministara, što znači su malo više od 60% rukovodilaca ministarstava žene.

Prema važećem zakonu koji je Španija usvojila 2007, političke partije su na svim listama za sve izbore morale da imaju najmanje 40% žena.

Javne kompanije će do sredine 2024. morati da u korporativnim odborima imaju najmanje 40% "nedovoljno zastupljenog pola", a rok za ostale kompanije sa više od 250 radnika i godišnjim prometom većim od 50 miliona evra biće 2026. godina.

To je u skladu sa obavezujućim ciljevima koje je EU usvojila u junu 2022, da žene imaju najmanje 40% mesta u korporativnim odborima.

Prema podacima iz 2021. godine, žene su činile 29% članova odbora u javnim kompanijama u Španiji.

Nacrt zakona takođe predviđa kvotu od 40% žena u profesionalnim udruženjima, do sredine 2026, kao i u žirijima za nagrade koje se finansiraju državnim novcem.

"Ako žene predstavljaju polovinu društva, onda polovina političke moći i polovina ekonomske moći mora pripadati ženam", izjavio je premijer Pedro Sančes u subotu kada je najavio zakon.

"Biće ljudi koji smatraju da je to iritantno ili čak apsolutno nesrazmerno, ali mi mislimo da je to pravda, jasna i jednostana", rekao je Sančes.

Predlog zakona, koji treba da bude usvojen u parlamentu, još jedna je u nizu mera koju su socijalisti i njihovi manjinski koalicioni partneri, levičarski Unidas Podemos, doneli u cilju veće rodne ravnopravnosti.

Španija je ranije ove godine postala prva zemlja u Evropi koja je zakonom dozvolila plaćeno bolovanje ženama koje imaju jake mentrualne bolove. Takođe je usvojen zakon koji devojkama starijim od 16 godina dozvoljava abortus bez saglasnosti roditelja.

"Ovo je korisna politika koja menja živote ljudi. Jasno je da smo prešli dug put, ali ima još mnogo toga da se uradi", izjavila je ministarka finansija Nadija Kalvino.

Kvote za izborne liste već postoje u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Sloveniju i Portugal.

Belgija je bila jedna od prvih država na svetu koja je uvela rodne kvote na svim izbornim nivoima, kada je 1994. godine obavezala partije da na svojim listama ne mogu da imaju više od dve trećine kadnidata bilo kog pola.

Izvor: The Guardian

Foto: Beta/AP