U Francuskoj će od sledeće godine troškove nabavke kolica za osobe sa invaliditetom u potpunosti snositi država, a vlada će učiniti sve da tim osobama olakša kretanje, obrazovanje i zapošljavanje, najavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Predsedavajući u Jelisejskoj Palati godišnjoj Nacionalnoj konferenciji osoba sa invaliditetom, Makron je rekao da su sve to važne mere, "mere socijalne pravde".

Njegova su obećanja, međutim, naišla na sumnjičavost među mnogim osobama sa invaliditetom, koje su zbog decenija neispunjenih obećanja u Parizu protestovale.

Ona su slikovito pokazale koliko im je teško da same vozom dođu do Pariza, da se voze metroom i drugim sredstvima javnog prevoza i da se same kreću po glavnom gradu.

Na taj način ujedno su uputile i ozbiljan šamar vlastima Francuske i vlastima grada koji će biti domaćin Letnjih olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara 2024. godine, piše agencija AP.

Makron je na konferenciji priznao da je bilo propusta, da je napredak bio slab i obećao konkretne korake u korist 12 miliona fracuskih građana sa invaliditetom, uključujući i mere uoči Letnjih olimijskih igara.

"Ovo nije paralelni svet", rekao je Makron učesnicima konferencije. "Želim da ovaj svet prestane da bude svet ćutanja, da se osobe sa invaliditetom čuju, da budu prisutne i vidljive u našem društvu", dodao je Makron.

Makron je najavio i da će biti izdvojeno 1,5 milijardi evra kako bi se osobama sa invaliditetom olakšao pristup javnim mestima. Ciljane će biti i male ugostiteljske ustanove, kancelarije uprave, taksi vozila, železničke stanice i vozovi.

"To je velika budžetska stavka", rekao je Makron, naglašavajući da će detalji i planovi biti razrađeni pre leta.

Francuski predsednik najavio je i mere koje će škole za osobe sa posebnim potrebama učiniti integrativnijim. U septembru 2022. u Francuskoj je 430.000 studenata sa takvim potrebama upisano u redovne škole.

Kada je reč o zapošljavanju, Makron je rekao da će francuska agencija za zapošljavanje biti "kapija koja će razvijati profesionalne projekte (osoba sa invaliditetom)", dodajući da će im ako zatreba stručnjaci iz medicinsko-socijalnih oblasti pomagati u nalaženju posla.  

"Naš cilj je da predložimo promenu paradigme, koja će odgovarati očekivanjima osoba sa invaliditetom", izjavila je na otvaranju konferencije nadležna ministarka Ženevjev Darijesek.

Međutim, Kolektif hendikeps, krovna organizacija koja okuplja više od 50 glavnih udruženja osoba sa invaliditetom u Francuskoj, bojkotovala je konferenciju, navodeći kao razlog "očigledan nedostatak ambicije" vlade.

Ta organizacija je saopštila da je tražila se obrati na konferenciji, uz Makrona, ali da je odbijena.

AP piše da bi već i sam dolazak do Jelisejske palate bio pravo iskušenje za mnoge građane kojima se bavi konferencija zbog veoma ograničene pristupačnosti pariskom metrou i stalnih frustacija sa pariskim autobusima, koji su navodno potpuno prilagođeni osobama sa invaliditetom.

Kompanija RATP, operater pariskog metroa, najavila je da će do Olimpijade 2024. pristupačne biti  32, od ukupno više od 300 stanica metroa.

U Tokiju, jednom od ranijih domaćina Olimpijade, u vreme održavanja manifestacije 2021. već je više od 90% od ukupno 758 stanica metroa i lokalne železnice bilo prilagođeno za osobe u invalidskim kolicima.

Evropski komitet za socijalna prava (ECSR), koji je deo Saveta Evrope, saopštio je 17. aprila da je utvrđeno da Francuska krši prava osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.

ECSR je ocenio da Francuska krši Evropsku socijalnu povelju, "jer njene vlasti nisu u razumnom roku usvojile efikasne mere koje se odnose na socijalnu pomoć i finansijsku pomoć, pristup zgradama, objektima i javnom prevozu, niti je razvila i usvojjila koordinisanu politiku za socijalnu ingžtegraciju i participaciju u zajednici osoba sa invaliditetom".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP