Delegacija Odbora za ljudska prava nemačkog Bundestaga posetiće od 30. maja do 4. juna Srbiju, Poljsku i Mađarsku, a težište poseta je pitanje prava LGBTIQ osoba, saopštio je 25. maja Bundestag.

Delegacija će se u Srbiji sastati sa premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem, ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislavom Žigmanovim i članovima parlamentarnih odbora za ljudska prava i za manjine.

O položaju LGBTIQ zajednice i uopšte stanju ljudskih prava u Srbiji poslanici donjeg doma nemačkog parlamenta razgovaraće i sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Planiran je razgovor sa novinarima o medijskoj situaciji u Srbiji, kao i razmena mišljenja sa predstavnicima Saveta Evrope i OEBS-a u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Delegaciju će predvoditi predsednica odbora Renata Alt iz liberalne FDP, a u njoj su socijaldemokratski poslanici Falko Drosman i Hajke Engelhart, Maks Luks iz partije Zelenih, Norbet Altenkamp iz demohrišćanske CDU i Jirgen Braun iz Alternative za Nemačku (AfD).

Oni će u Poljskoj o stanju ljudskih prava i položaju LGBTIQ populacije razgovarati sa predstavnicima ministarstva pravde, kao i sa interparlamentarnom LGBT grupom poljskog Sejma, poljskim Ombudsmanom i predstavnicima civilnog društva.

Položaj LGBTIQ zajednice biće, uz stanje ljudskih prava, centralna tema i tokom boravka u Mađarskoj gde su planirani susreti sa ministarkom pravde Judit Varga, kao i predstavnicima parlamentarnih odbora za pravosuđe i spoljne poslove i nadstranačkom grupom poslanika opozicije za LGBT prava.  

Centralna tema posete "LGBTQ - prava širom sveta" ujedno je i glavna programska aktivnost Odbora za ljudska prava Bundestaga u prvoj polovini 2023. godine.

Izvor: Beta

Foto: Bundestag