Poslanici ruske Dume usvojili su 14. jula  zakon koji zabranjuje promenu pola i da transrodne osobe usvajaju decu. Izmene građanskog statusa, hirurške operacije i hormonski tretmani bili su dostupni u Rusiji posle raspada Sovjetskog saveza.

Međutim, od početka ruske invazije na Ukrajinu, ruske vlasti su počele da uvode konzervativne mere, posebno protive LGBT+ zajednice. Kao obrazloženje navodi se želja da se eliminiše ponašanje "devijantno i uvezeno sa Zapada".

"Ta odluka će štititi naše građane, našu decu", rekao je predsednik Donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin, a prenose agencije.

Predlog zakona usvojen je jednoglasno posle trećeg i finalnog čitanja. Sada mora da ga potvrditi gornji dom parlamenta, Savet Federacije. Zatim sledi potpis predsednika Vladimira Putina da bi stupio na snagu.

Poslanici Dume su dan ranije u drugom čitanju odobrili oštriju verziju zakona kojim se zabranjuju operacije promene pola, a dodatnim odredbama poništavaju se brakovi u kojima je jedan od partnera "promenio pol" i zabranjuje transrodnim osobama da postanu hranitelji ili usvojitelji dece.

Predlog zakona zabranjuje bilo kakve "medicinske intervencije koje imaju za cilj promenu pola osobe", kao i promenu pola u ličnim ispravama i javnim dokumentima. Jedini izuzetak biće medicinske intervencije za lečenje kongenitalnih anomalija.

Nove odredbe koje su dodate u zakon takođe menjaju Zakon o porodičnim odnosima Rusije i sada se promena pola definiše kao razlog za poništenje braka i zabranjuje se osobama koje su promenile pol da postanu hranitelji ili usvojitelji.

Zakonodavci opisuju tu meru kao zaštitu Rusije od "zapadne anti-porodične ideologije", a neki opisuju tranziciju polova kao "čisti satanizam".

To je uznemirilo transrodnu zajednicu u zemlji i izazvalo kritike ne samo zagovornika LGBTK+ prava, već i medicinske zajednice.

Direktorka ruskog nezavisnog udruženja psihijatara Ljubov Vinogradova nazvala je zakon mizantropskim.  

Vinogradova je u telefonskom razgovoru za agenciju AP uoči konačnog čitanja rekla da procedure promene pola ne treba da budu u potpunosti zabranjene, "jer postoje ljudi za koje su one jedini način...da normalno egzistiraju i da nađu svoj mir".

Kremlj je 2013. godine usvojio prvi zakon koji ograničava LGBTK+ prava, poznat kao zakon o "gej propagandi" koji je zabranio svako javno odobravanje ili propagiranje "netradicionalnih seksualnih odnosa" među maloletnicima.

Ruski redsednik Vladimir Putin je 2020. godine sproveo ustavnu reformu koja je zabranila istopolne brakove.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP