Nemački sud je odbio da izruči Velikoj Britaniji Albanca optuženog za trgovinu narkoticima zbog zabrinutosti za uslove u tamošnjim zatvorima, što je verovatno prvi takav slučaj.

Albanac, koji je živeo u Velikoj Britaniji ali je putovao u Nemačku kod bolesne verenice, optužen je za trgovinu oko pet kilograma kokaina i pranje oko 330.000 funti i za njim je izdata Interpolova crvena poternica.

"Sud je odlučio da je izručenje Albanca Britaniji 'trenutno nedopustivo'. Bez britanskih garancija, izručenje nije moguće s obzirom na stanje britanskog zatvorskog sistema. Protiv ovoga nema pravnog leka", navedeno je u presudi.

Albanac nije tražen zbog krivičnih dela počinjenih u Nemačkoj, a pošto je sud odlučio da ne može biti izručen jer nije dobio tražene garancije od britanskih vlasti, on je trenutno ponovo slobodan.

Njegov advokat, koji je studirao u Glazgovu i napisao disertaciju o zatvorskim uslovima u Velikoj Britaniji, na sudu je iznosio zaključke svog istraživanja o stalnoj prepunjenosti, nedostatku zaposlenih i nasilju među zatvorenicima.

Na osnovu toga, nemački sud je u dva navrata tražio od britanskih vlasti uveravanja o uslovima u tamošnjim zatvorima.

Sud je tražio garancije Velike Britanije o poštovanju minimalnih standarda u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i da preciziraju u koji zatvor ide i kakvi su tamo uslovi njegovog pritvora.

Na prvi zahtev sud je dobio odgovor da se gradi 20.000 zatvora da bi se rešio problem prepunih zatvora, ali na drugi zahtev o uslovima nije stigao odgovor.

Pošto nije dobio garancije koje je tražio, nemački sud je odlučio da je izručenje Albanca "trenutno nedopustivo".

Iako su i ranije izražavane zabrinutosti zbog zatvora u nekim evropskim zemljama, smatra se da se to ranije nije dešavalo kada su u pitanju uslovi u britanskim zatvorima, prenosi Gardijan.

Pošto Velika Britanija više nije članica Evropske unije, pravila evropskog naloga za hapšenje više ne važe.

Prema sporazumu o trgovini i saradnji koji su London i Brisel postigli 2020, "ako postoje razumni razlozi da se veruje da postoji realna pretnja po zaštitu osnovnih prava traženog lica, izvršni sudski organ može, po potrebi, zahtevati dodatne garancije".

Portparol britanskog Ministarstva pravde je saopštio da vlada čini više nego ikad da zatvore učini bezbednijim, smanji zločine i zaštiti javnost.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com