Grupa krajnje desnice u Evropskom parlamentu Identitet i demokratija (ID) nominovala je milijardera u tehnološkom sektoru Ilona Maska za najveću nagradu EU za ljudska prava.

ID, koja uključuje evroposlanike povezane sa Marin Le Pen i Mateom Salvinijem, predložila je Maska, prema dokumentu u koji je uvid imao Politiko. Odluku je za briselski portal potvrdio jedan zvaničnik ID.

Grupa je nominovanje Maska obrazložila time što je on odlučio da objavi tzv. Tviter fajlove koje čine odabrani interni dokumenti o tome kako je platforma Tviter postupala sa zahtevima za uklanjanje političkih postova.

Kako tvrdi ID, to predstavlja odbranu principa slobode izražavanja.

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja uključuje novčani deo u visini 50.000 evra.

Prošle godine nagrađen je narod Ukrajine a među ranijim laureatima su i Nelson Mandela, Malala Jusafzaj i Kofi Anan.

Briselski portal piše da je malo verovatno da Mask dobije priznanje jer će predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i lideri svih političkih grupa zajedno izabrati pobednika kasnije ove godine.

Tri najveće političke grupe - desni centar EPP, levi centar S&D i liberali Obnovimo, složili su se da predlože Mahsu Amini, mladu Iranku čija je smrt u pritvoru pre godinu dana pokrenula pokret za ženska prava širom Irana.

Grupa Zeleni nominovala je klimatsku aktivistkinju iz Ugande Vanesu Nakate, predlog grupe desnog centra ECR je javna braniteljka u Gruziji koja je se suprostavila ruskom mešanju Nino Lomjaria dok je Levica predložila tri aktivistkinje za prava žena.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP