Više od dve trećine zemalja u svetu ukinulo je smrtnu kaznu, u zakonu ili u praksi, ističe se u zajedničkom saopštenju EU i Saveta Evrope povodom Evropskog i Svetskog dana protiv smrtne kazne koji se obeležava 10. oktobra.

EU i Savet Evrope su potvrdili nedvosmisleno protivljenje smrtnoj kazni, uključujući njenom ponovnom uvođenju bez obzira na slučaj ili okolnosti.

Smrtnu kaznu su ocenili kao nehumano i degradirajuće kažnjavanje koje ne deluje kao sredstvo odvraćanja od zločina.

U saopštenju se pozdravlja to što je rezolucija kojom se poziva na globalni moratorijum na upotrebu smrtne kazne sa ciljem njenog konačnog ukidanja u Generalnoj skupštini UN dobila rekordnih 125 glasova.

Zemlje koje još imaju smrtnu kaznu pozvane su da uvedu moratorijum kao prvi korak ka ukidanju.

Navodi se da se ove godine obeležava 20 godina od stupanja na snagu Protokola br. 13 na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima koji se odnosi na ukidanje smrtne kazne u svim slučajevima. Do sada su je ratifikovale 44 članice Saveta Evrope.

Taj protokol u poslednje vreme ratifikovala je skupština Jermenije i potpisao Azerbejdžan i u saopštenju se obe zemlje ohrabruju da što pre završe proces ratifikacije.

Jedina zemlja u Evropi koja još primenjuje smrtnu kaznu je Belorusija.

Šire gledano, procenjuje se da se broj izrečenih i izvršenih smrtnih kazni u Kini u 2022. meri hiljadama ali su ti podaci državna tajna.

U zemljama poput Irana i Saudijske Arabije broj pogubljenja je povećan i te zemlje, kao i ostale poput Singapura, nastavljaju da krše međunarodno pravo o ljudskim pravima primenom smrtne kazne u slučajevima povezanim sa drogom, čak i  kada građani izraze svoje mišljenje na društvenim mrežama ili ulici.

U saopštenju se takođe izražava žaljenje što su u 2022. i 2023. nastavljena izvršenja smrtne kazne u SAD.

Spoljnopolitička služba EU (EEAS) istovremeno je ukazala na ukidanje smrtne kazne u Afirici - Centralnoafrička Republika, Ekvatorijalna Gvineja, Zambija i Gana ukinule su je tokom 2022. i 2023. pa sada ukupno 27 afričkih zemalja nema smrtnu kaznu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta